utorok 3. marca 2015

George R.R. Martin - Súboj kráľov (...fantasy len pre silné žalúdky...)

Ahojteee :-)


"Ty hlúpučká. Slzy nie sú jedinou ženskou zbraňou. Ďalšiu máš medzi nohami, a čím skôr sa ju naučíš používať, tým lepšie pre teba. Čoskoro zistíš, že muži veľmi radi tasia meče. Oba."


Tak som sa po čase, v rámci čakania na seriál, opäť ponorila do sveta Siedmich kráľovstiev. Na oblohe sa zjaví kométa. Čo znamená? Je jej farba - červená ako rodu Baratheonovcov - znamením, že Joffrey je ten správny, čo sedí na železnom tróne? Alebo má jej farba niečo do činenia s červenou kňažnou, ktorá radí Stanisovi? Jedna povera je pravdivá určite - červená kométa značí, že po stáročiach ožili draky.




Kráľ aj jeho pobočník sú mŕtvi. Na tróne sedí Joffrey Baratheon - sadistické hovädo a spratek, ktorý si vládnutie predstavuje ako Hurvínek válku. Ešteže na neho dohliada jeho strýko Tyrion, ktorý je známy tým, že čo mu bohovia ubrali na kráse, mu pridali na rozume. Pred novým kráľom a pobočníkom stojí neľahká úloha. Krajina sa zmieta v chaose. Nárok na trón si robia obaja Robertovi bratia: Renley aj Stannis. Búria sa aj severania. Robb Stark sa vyhlási za kráľa severu  a je pripravený pomstiť smrť svojho otca a získať späť svoje sestry. Zaslepený pomstou však neustriehne, akého hajzlíka si roky choval na prsiach. Áno svoje plány má aj Theon Greyjoy. Nesmieme zabúdať na Matku drakov. Hoci sú jej draci ešte len mláďatá, každým dňom naberajú na sile. Jon Snow sa spolu s ostatnými vranami vydáva za Múr. A možete vziať jed na to, že na to čoho svedkom sa stane v Prekliatom lese, len tak ľahko nezabudne.

Osobne nie som veľkým fanúšikom knižných sérií. Mám skúsenosť, že v prevažnej miere u nich spolu s ďalšími a ďalšími pokračovaniami klesá kvalita a autor sa snaží dej len umelo naťahovať. George R.R. Martin však nie je obyčajný autor :-)

Súboj kráľov sa mi páčil viac ako Hra o tróny. Jednak som už bola zvyknutá na postavy (aj keď sa tu objavili aj mnohé nové) aj na svet Siedmich kráľovstiev ako taký. Čo ma tiež pozitívne prekvapilo (ako fanúšika seriálu) boli mierne odklony od deja. Kým prvá kniha bola v štýle dej knihy rovná sa dej seriálu, tuná to bolo trošku inak. Aj keď to je asi skôr zásluha filmárov než Martina :-) Kniha je opäť rozprávaná z pohľadu rôznych postáv - niektoré budete milovať, iné ľutovať a ďalšie preklínať do siedmeho kolena. Je pravda, že niektoré pohľady ma bavili viac (Dany, Tyrion, Davos), iné menej (Bran, Cat -tá strávila polovicu času len modlením sa v septe). Martin však tieto pohľady strieda veľmi prešpekulovane a šikovne. Obzvlášť ku koncu knihy, keď dej graduje, vie, ako čitateľa udržať v napätí.

Ozaj. Keď už som spomenula Cat a jej modlenie, nedá mi opäť raz nezmieniť, aký dokonalý je svet Siedmich kráľovstiev. Áno viem, písala som o tom už v recenzii na Hru o tróny, ale v Súboji kráľov bolo viac rozoberané náboženstvo tohto kraja - bolo to SUPER a ja opäť raz musím pred autorom smeknúť svoj pomyselný klobúk!

Táto kniha rozhodne nie je pohodové víkendové čítanie. Ja som sa niekedy pri rozprávaní postáv, ktoré ma nebavili snažila "zapnúť" rýchlejšie čítanie, ale nešlo to. Martin skrátka píše tak krásne, opisne a kvetnato, že skôr, či neskôr si uvedomíte, že snažiť sa dočítať knihu čo najskôr by bola hlúposť. Každá veta, slovné spojenie, či každé jedno slovíčko z tohto úžasného rozprávania vám zrazu bude pripadať dôležité. (Neviem či to vo fantasy žánri tak býva alebo je to len Martinova špecialitka). Navyše - ak by ste čítali príliš rýchlo riskujete, že vám veľa na prvý pohľad nepodstatných detailov unikne.

Knihu odporúčam dvom skupinám ľudí. Milovníkom fantasy a seriálu Hra o tróny. Pre prvú skupinu to bude asi povinné čítanie, keďže sága Pieseň ľadu a ohňa patrí k tomu najlepšiemu, čo dnes tento žáner ponúka. Pre fanúšikov seriálu bude kniha nielen príjemným spestrením času čakania na novú sériu (UŽ LEN MESIAAAC!!!), ale zároveň aj príjemným spestrením, prostredníctvom ktorého sa dozvieme veci, ktoré v seriáli neboli, alebo neboli vysvetlené dostatočne. Ak patríte do jednej z týchto kategórií a knihu ešte nemáte prečítanú, šup šup do knihkupectiev - druhá časť Piesne ľadu a ohňa určite stojí za to ;-)

2 komentáre:

  1. Musis to dat za mesiac! Ved v aprili budu nove casti :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja mám veľký problém s tým, že som najprv videla seriál a potom si prečítala knihu. Keď toto spravím, zvyčajne ma už čítanie nebaví. Hru o tróny som si prečítala, lebo som na to bolo fakt že zvedavá a aj sa mi to páčilo... proste tie opisy a tie postavy sú niečo úžasné a nádherné, v tom máš úplnú pravdu, že sa ti zdá všetko dôležité a nevieš ísť rýchlejšie, ani keby si veľmi chcela. Lenže k druhej časti som sa akosi nevedela dokopať a netuším prečo. Jednotka ma bavila a zároveň nebavila, lebo som vedela, čo sa stane.
    Alebo ma možno odradzuje to obrovské haló okolo toho. Všimla som si, že ak nejakú sériu ospevuje príliš veľa ľudí, väčšinou sa mi do nej nechce púšťať. Dobre dlho mi trvalo, kým som si prečítala aj Vampire Academy, lebo to každý iba chváli. :D

    OdpovedaťOdstrániť