štvrtok 14. augusta 2014

Stephen King - Doktor Spánok

Moji najdrahší knihomoli :-)

Ako mám začať recenziu na najnovšie dielo môjho najobľúbenejšieho spisovateľa....hmmm... Pokúsim sa byť objektívna :-)


Doktor Spánok je voľným pokračovaním Kingovej knihy Žiarenie, ktorá síce vyšla u nás len tento rok, ale prvýkrát bola vydaná už v roku 1977. Bratia Česi sa z nej mohli radovať už skôr, keďže u nich vyšla už dávnejšie pod názvom Osvícení. Ak teda chcete mať z knihy Doktor Spánok plnohodnotný zážitok, určite si najskôr prečítajte Žiarenie.

Hlavným hrdinom je malý Danny, z ktorého medzičasom vyrástol veľký Dan, ale stále ho strašia tiene z minulosti a z hotela Pekná vyhliadka. Po vzore svojho otca hľadá únik z reality na dne pohárika, no po čase pochopí, že tadiaľto cesta nevedie, rozhodne sa s pitím skoncovať a pridá sa k anonymným alkoholikom. Nájde si aj prácu ako ošetrovateľ v hospici, kde pomáha ľuďom v ich posledných chvíľach zmieriť sa zo smrťou a prejsť na "druhú stranu" (odtiaľ pochádza jeho prezývka Doktor Spánok). Jedného dňa ho kontaktuje Abra, dievčatko s mimoriadne silným žiarením. Objavuje sa skupina "prázdnych diablov", ktorí zabíjajú deti, ktoré žiaria a živia sa ich parou. Dan tak opäť musí čeliť nielen duchom minulosti, ale aj zlu, ktoré striehne na všetky žiariace deti. Podarí sa mu Abru zachrániť?

Na knihe Doktor Spánok ma ako prvé zaujala obálka, ktorá je mimoriadne vydarená, a ako druhé -vec ktorej hovorím štandartný kingovský rozsah. Pre tých čo nevedia - od 600 strán vyššie. Začiatok je venovaný záveru udalostí z Žiarenia, ale potom sa dej rozbieha pekne a veľmi rýchlo. Sledujeme tri dejové línie - Dannyho, Abru, a udalosti okolo zoskupenia hovoriaceho si Pravý uzol. Samozrejme, že po čase sa všetky tri stretnú :-) Ako pozitívum vnímam naozaj rýchly spád deja. Nepostrehla som žiadne hluché miesta, zdĺhavé opisy alebo myšlienkové pochody hlavných postáv, ktoré sú Kingovi často vyčítané.

Napriek tomu, že kniha je pokračovaním Žiarenia, rozhodne nečakajte rovnaký štýl, King z kategórie strašidelný sa v tomto prípade nekoná. Ide skôr o výborne napísaný triler, ktorý prečítate jedným dychom.

Na záver mi dovoľte ešte jeden môj postreh - pripadá mi, že spolu s rokmi pribúda Kingovi aj súcit k svojim postavám. Keď sa pozriem na tri jeho posledné knihy vydané u nás - Doktor Spánok, Joyland alebo 22.11.1963, žiadna z hlavných postáv nezomrela... Z toho sa samozrejme teším, aj keď niekedy nostalgicky spomínam na kingovky ako Salems Lot, kde ste nikdy nevedeli, kto bude ďalší na rade :-)

Za mňa teda - Doktor Spánok určite áno, King je skrátka pán spisovateľ, a jeho diela ma málokedy sklamali. Majte krásny deň :-)



2 komentáre:

  1. Na Doktor Spánek se taky chystám :) Hned jak přečtu ty kvanta knih, co se mi tu nakupily :D

    Králík v krabici

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. jaj toto poznam - knih doma tolko ze keby ma den o par hodin viac aj ich stihnem vsetky precitat :-D ale doktor spanok rozhodne odporucam ;-)

      Odstrániť