piatok 26. septembra 2014

10 kníh, ktoré ma ovplyvnili a/alebo ku ktorým sa rada vraciam

Moji najdrahší knihomoli,

Tieto zoznamy som videla na facebooku, a jasnačka, že som si tiež vytvorila svoj :-) Na začiatku som si myslela, že to nebude až také simple, ale čuduj sa svete - vytvoriť svoj vlastný nebola až taká veľká makačka. Určite každému z nás prejdú ročne cez ruky desiatky kníh, ale niektoré z nich sú predsa len o kus výnimočnejšie a nezabudnuteľnejšie ako tie ostatné.


1. Danka a Janka
Každý z nás má určitú knihu spojenú s detstvom. Takú, čo mu čítavali rodičia pred spaním, a takú, ktorú raz aj on bude chcieť čítať svojim deťom. Pre mňa je to Danka a Janka - prvá kniha vôbec, ktorú som prečítala sama. Niekoľkokrát.

2. Traja pátrači
Nech zdvihne ruku človek z mojej generácie, ktorý by nepoznal Jupitera, Petra a Boba. NEMOŽNÉ. Pod ich vplyvom sme s kamarátmi chodili po vonku v snahe nájsť záhady. A teraz nech zdvihne ruku ten, čo si myslí, že sme niekedy nejakú našli :-)

3. Malý princ
Neznášam pseudointelektuálnu literatúru, v ktorej treba čítať medzi riadkami aby ste našli nejaké ponaučenie. (Prepáč Paolo Coelho) Ale Malý princ je klasika. Jedna z tých, čo prečítate v živote niekoľkokrát, a zakaždým objavíte niečo nové.

4. Krstný otec
Ja tú knihu skrátka žeriem. Dodnes mám v pamäti, ako som ju čítala prvýkrát, vyvaľovala som oči, nechápavo krútila hlavou a strávila hodiny rozmýšľaním nad tým, či je don Corleone v skutočnosti dobrý alebo zlý.

5. 1984+Zvieracia farma
Orwell bol vizionár. Otec antiutopizmu, ktorá sa dnes moderne nazýva dystopia. Antiutopistický režim v jeho prevedení je dokonalý. Nie je šanca zmeniť ho, ani čo len o kúsok poľudštiť. A predsa nám pri čítaní pripadá tak realisticky, až z toho behá mráz po chrbte. Jeho diela 1984 a Zvieracia farma sú knihy, ktoré by si mal prečítať každý. 

6. Twillight
Pamätáte si ako som v nejakej recenzii písala, že neobľubujem YA literatúru? To je skrátka pravidlo. A Twillight je výnimka, ktorá to pravidlo potvrdzuje :-) Pretože, v čase keď som už myslela, že som z literatúry pre pubišov vyrástla prišli Edward a Bella.

7. Millénium
Jedna z najdokonalejších sérií, aké som kedy čítala. Nikdy mi neprestane byť ľúto, že Stieg Larsson ju už nedokončí :-(

8. 1000 žiarivých sĺnk
Kniha, ktorá sa dotkne priamo vášho srdca. Nádherný príbeh dvoch žien v drsnej krajine. Príbeh o sile ľudského ducha, priateľstve a sebaobetovaní. Prvá kniha, pri ktorej som plakala ako malý pes a verím, že keby ju čítam znova, tak tomu nebude inak.

9. Jana Eyrová + Búrlivé výšiny
Sestry Bronteové sú klasika. Ktorá žena by nemala rada knihy o nešťastnej láske, cudných devách, statočných junákoch, kde nakoniec všetko skončí happyendom? Neverím, že táká existuje 

10. To
Pretože skrátka takto sa píšu horory :-)

A ako by vyzeral váš zoznam? Dajte mi rozhodne vedieť a majte krásny víkend :-*

6 komentárov:

  1. Janka a Danka je detská klasika, Traja pátrači tiež. Doteraz mám pár dielov doma. :)
    To je horor tak ako má byť, to máš pravdu! :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ano ano :-) Este ma potom dodatocne napadla jedna seria na ktorej sme frcali - Medzi nami dievcatami :-D

      Odstrániť
  2. Myslím, že 1984 a Farmu zvířat by si opravdu měl přečíst každý! Úžasná díla :) Pro Twilight mám také slabost, četla jsem ho už před několika lety, ale k prvnímu dílu se asi někdy vrátím :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Z tvého seznamu jsem četla pouze Malého prince a Farmu zvířat, na 1984 se ale v nejbližší době chystám :) Obě knihy mě nadchly a ráda se k nim vracím.

    OdpovedaťOdstrániť