štvrtok 16. októbra 2014

Harlan Coben - Šest let

Ahojteeee!!!

Nie je žiadnym tajomstvom, že mám rada napínavé knihy. Také, ktoré ma opantajú už od prvých strán a ja ich skrátka nemôžem odložiť, aj keby som sa veľmi snažila. Mám rada, keď ma autor dokáže neustále prekvapovať, nečakané zvraty a ešte neočakávanejší koniec. Keď po celý čas musím rozmýšľať, že do kelu tak ako to vlastne je??? Niekto skrátka zažíva svoj čitateľský orgazmus pri týpkoch, ktorí píšu veľké preveľké múdrosti, kde treba čítať medzi riadkami, a na konci je vyrehotaný, lebo objavil nové poučenie. No a niektorí - ako ja - máme radi akciu. Trilery a dobré napínačky. Raz som sa na túto tému rozprávala s kamoškami, od ktorých som chcela typy na nejakých nových autorov, keďže som mala pocit, že všetko dobré z tohto žánru mám prečítané. Ich reakcia v znení: TY  EŠTE NEPOZNÁŠ COBENA???? ma troška uvrhla do rozpakov. Keď som potom na knižnom bazári objavila knihu od neho, neváhala som. No kamoškovia - už som ho spoznala :-)


Hlavným hrdinom a zároveň rozprávačom príbehu je vysokoškolský pedagóg Jake Fischer. Opustila ho láska jeho života Natalia - aby sa vydala za iného muža a od Jakea vynútila sľub, že im dá navždy pokoj. Avšak čo sa nestalo - po šiestich rokoch narazí v novinách na parte Nataliinho manžela! Zvedavosť mu nedá a vyberie sa na pohreb, kde zisťuje, že vdova po zosnulom nie je Natalia ale celkom iná žena. O Natalii nikto nič nevie, nikto ju v živote nevidel ani o nej nepočul. Následne sa v ošiali nostalgie vyberie na vidiek, kde so svojou milovanou prežil najkrajšie obdobie v živote a zisťuje, že niečo naozaj nie je v poriadku. Nikto si na nich nespomína, miesta kde sa stretávali už neexistujú, dokonca ani kňaz, ktorý Nataliu sobášil si na žiadnu svadbu nespomína. Zaujímavé...

Jake je skvelý. Nedá sa ho nemať rád. Zvyčajne nemám rada romány písané v prvej osobe, ale pri tejto knihe mi to absolútne nevadilo. Jake bol príma týpek - niečo ako Mark vo Weirovom Marťanovi. Coben vás do svojej siete lapne už od prvej strany a ďalších 320 sa s vami hrá. Beťár jeden. 854 krát si pomyslíte - jasné už viem ako to celé je. Ale kdeže - neviete vôbec nič. Kniha sa výborne číta. Autor píše až neuveriteľne dobre (ach ako som len mohla byť taká zabednená, že som sa o ňom dozvedela až teraz?). Žiadnu vatu, siahodlhé opisy či niekoľkostranové myšlienkové pochody tu nenájdete. Dej rýchlo odsýpa aj vďaka krátkym kapitolám - avšak nie až tak krátkym aké má napríklad Kepler. Bonusom je, že väčšina kapitol konči nejakou informáciou, zvratom, skrátka niečím, čo vám neumožní knihu odložiť a vy skrátka musíte čítať ďalej, aj keď máte doma hromadu inej práce. Šest let má všetko, čo dobrá napínačka má mať. Jediné, za čo by som Cobenovi strhla pomyselné percentá z hodnotenia je ten klišeovitý a hollywoodsky záver. Ale keďže celá kniha bola inak super, odpúšťam mu, takže Harlan vôbec nemusíš byť smutný :-) Ku Cobenovi sa určite ešte vrátim, a nejaké jeho knihy si zadovážim. Mrzí ma len, že na Slovensku nevyšlo od neho takmer nič. Ešteže máme našich bratov Čechov, ktorí sú vždy o krok pred nami!

Majte krásny deň :-)

5 komentárov:

  1. Joj, som sa bála, že tam bude buď kliošidná romanca alebo klišoidný záver. Chjo chjo...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Šesť rokov vyšlo náhodou aj v slovenčine. :) Škoda, že nevyšli od neho aj nejaké iné diela.
    Vo všetkom ohľadom tejto knižky s tebou súhlasím. Je skvelá, napínavá, akčná, nevypočítateľná! :) Stala sa mojou obľúbenou.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ano tuto som videla aj v slovencine, ale ostatne od neho co vysli v slovencine boli komplet vypredane :-( este ze mi nevadi citat v cestine, a coben sa mi tiez zapacil urcite od neho este nieco vyskusam :-)

      Odstrániť
    2. Je veľká škoda, že v slovenčine nie sú aj jeho iné diela.. :/

      Odstrániť