pondelok 5. januára 2015

Netopierí muž X Smoliar

Ahojteeee!

Dnes som si pre vás prichystala ďalší knižný battle, tentokrát sa proti sebe postavia knihy zaraďované do štýlu severské krimi. Neviem ako vy, ale ja tento žáner úplne žeriem, a do dnešného duelu som si vybrala knihy mojich obľúbených severských autorov - Jo Nesba a Camilly Läckberg.


Camilla Läckberg - Smoliar

Smoliar je v poradí štvrtou knihou zo série s Erikou a Patrickom, a keďže pri Camillkiných knihách je tendencia, že každá nová je o kúsok lepšia ako predchádzajúca, pristupovala som ku nej s veľkými očakávaniami. (Obzvlášť po "trojke" - Kamenárovi, ktorý bol úúúúúplne brutálny). Takže v štvorke Erika s Patrickom chystajú svadbu, keď tu zrazu... stane sa dopravná nehoda, pri ktorej zahynie vodička - predavačka z miestneho obchodu. Všetko nasvedčuje tomu, že príčinou nehody bol alkohol. Avšak príbuzní obete tvrdia, že bola zarytá abstinentka, ktorá by si nikdy nedala ani len "za štamperlík vajčáku." Zároveň s touto nehodou prichádzajú do mesta televízne štáby, chystajúce sa začať s nakrúcaním populárnej realityshow. Po zoznamovacej párty nájdu jednu zo súťažiacich zavraždenú. Môžu spolu tieto dve udalosti súvisieť? Si píšte že áno! A dokáže Patrick aj tentokrát vraha? Uvidíte :-) Narozdiel od Camilliných predchádzajúcich kníh, v Smoliarovi plynie dej pekne postupne, nie sú tu žiadne skoky v čase, striedanie časových období a iné veci, ktoré mne síce nevadia, ale niektorí čitatelia s tým v jej predchádzajúcich knihách mali problém. Skôr ako napínavý triller aké píšu Nesbo alebo Kepler, sú Camillkine knihy skôr oddychové detektívky, pri ktorých musí čitateľ pohnúť rozumom, ak chce zistiť, kto je vrah. Priznám sa, že mne sa to v tejto knihe nepodarilo. Indície boli tak rôznorodé, že som naozaj netušila, kto by to mohol byť. No v závere prišiel "palmface" v zistení, že veď jasné, ako to, že som na to neprišla skôr? :-D Camillka ma teda ani tentokrát nesklamala, a v čítaní jej kníh budem s radosťou pokračovať aj naďalej.


+ ľahká čítavosť knihy,
+ kto je vrah by ma nenapadlo nikdy v živote (ale vy ste možno múdrejší a zistíte to skôr:-)),
+ príjemná ľahká detektívka, bez zbytočnej krvi, násilníckych scén a dlhých opisov.
- čitateľom zvyknutým na Keplera a spol. môže naopak Smoliar pripadať málo akčný.

Jo Nesbo - Netopierí muž

Severské krimi odohrávajúce sa v Austrálii? Why not? Inšpektor Harry Holle prichádza ako posila k protinožcom, u ktorých bola práve zavraždená mladá Nórka. Ako tak Harry pátra zisťuje, že Inger asi nebola vrahovou prvou obeťou. Dolapí Harry sériového vraha? Prvá Nesbova kniha s Harrym vo mne vyvolala značne zmiešané pocity. Prvú tretinu knihy som nemohla uveriť, že čítam to čo čítam. Harry sa prechádza po baroch, dozvedá sa od svojho austrálskeho parťáka rôzne báje a legendy o tejto krajine (koho toto zaujíma v detektívke?), no predovšetkým Harry je akýsi nemastný neslaný. No v druhej tretine to už začína byť Harry ako ho poznáme :-) Nemohla som sa však ubrániť pocitu, že koniec bol až príliš prekombinovaný, akoby si Nesbo uvedomil, že v prvej tretine knihy nebolo nič, tak do záveru napchal všetko, čo mu zišlo na um. Narozdiel od svojich predchádzajúcich kníh tu nenavádza čitateľa na viac páchateľov, ale sústreďuje sa len na jedného podozrivého týpka. To, že to je blbosť som zistila, keď som asi v polovici uhádla vraha a to som ani nejak extra nerozmýšľala. Osobne to že sa mi táto nesbovka nepáčila neberiem ako tragédiu. Som ale smutná z tých ľudí, čo rozmýšľajú ako ja, a niekto im povedal, že nesbovky treba čítať poporade. Pretože sa poznám a viem, že ak by moja prvá kniha bola práve Netopierí muž, po ďalších jeho knihách by som už nesiahla. A viem, že by som prišla o veľa.


+ Harry Holle,
+ nezvyčajné austrálske prostredie (dávam ho ako plus, aj keď ja mám v severských krimi radšej sever),
- nudná prvá tretina knihy.

3 komentáre:

  1. Fíha, tak asi toho Smoliara aj prečítam... ja ťažké krváky nemusím, ale dobrá elegantná detektívka, nooo, to by bodlo :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Do Nesba se chci už dlouho pustit :-). Jsem na něj zvědavá :-).
    Zvu vás všechny na mou Giveaway o voňavé ceny :-)

    OdpovedaťOdstrániť