utorok 10. februára 2015

Tamara Heribanová - Malá doba ľadová (...tak trocha iná romanťárna..)


"Mladí ľudia nosia sklá bez dioptrií v hrubých rámoch, nechcú mať deti, potom v štyridsiatke frflú, že im chýba rodina. Čakárne plastických chirurgov sú plné zdravých žien, ale z lekární vychádzajú babky so slzami v očiach, lebo nemajú na lieky. To, čo sa desaťročia budovalo, je rozkradnuté, rozdané, rozpredané. Neistota, závisť, nenávisť. Zatrpknutí sme. Moja mama už dnes nevie, prečo sa tu desať rokov po tom, čo emigrovala, štrngalo kľúčmi. Nevie, prečo ľudia bojovali za slobodu, keď sloboda mnohých škrtí väčšmi než čokoľvek predým. Vyprázdnená supermoderná doba plná sociálnej, kultúrnej, vzťahovej voľnosti."



Alex má Emmu. Emma má Alexa. Ich vzájomná láska je až taká veľká, že ich oboch doslova prevalcuje. Môže byť veľké množstvo lásky na škodu? Čo sa stane s človekom, keď na takúto záplavu silných citov nie je pripravený? Dôsledky môžu byť fatálne.



"Keď sa dvaja ľudia rozídu, vyberú sa každý iným smerom. Sú na tej ceste sami, a ak by sa aj jedného dňa opäť stretli, nikdy to už nebude ako predtým."


Hoci knihy o láske nemám veľmi rada (pripadajú mi patetické, nereálne a takpovediac všetky na jedno kopyto), v zápale svojho novoročného predsavzatia - čítať viac slovenských autorov - som dala šancu Tamare Heribanovej a jej novinke Malá doba ľadová. Bez mučenia priznávam - tak ako hlavných hrdinov prevalcovala ich vzájomná láska, tak mňa prevalcovala táto kniha. Zabudnite na osvedčenú románovú šablónu: ona je týraná/podvádzaná (najlepšie oboje) a nakoniec skončí s nejakým šarmatným/sexi (a bohatým, hlavne bohatým) záchrancom.


Hlavným rozdielom oproti iným knihám je ten, že hlavnú hrdinku nebudete mať chuť uškrtiť a hlavnému hrdinovi dať lopatou po čele. Ok, priznávam, boli chvíle, kedy by som Emmou najradšej zatriasla nech sa spamätá. Ale na druhej strane... autorka nestavala len tak na vode. Všetky rozhodnutia a činy ktoré postavy robili, boli logické. Alex je sen každej ženy - fešák, úspešný a ochotný sa rozdať pre ženu, ktorú miluje. Zabudnite na žiarlivých a arogantných "mačov" a lá Christian Grey.

Autorka sa pekne pohrala aj s vedľajšími postavami - predovšetkým s Emminou mamou a sestrami. (Aj keď mne sa veľmi páčila aj Emmina šéfka - very najs ;-)) Chvíľami mi bolo zaťažko uveriť, že sú rodina. Tak boli odlišné. Hana bola ekožienka, pestujúca biozeleninu a pripravujúca sa na na "malú dobu ľadovú", o ktorej je presvedčená, že čoskoro zasiahne ľudstvo a nebude pred ňou úniku. Nikto nevie, kto je otcom jej malého syna. Načo aj? Hana tvrdí, že chlapa k životu nepotrebuje. Emmina druhá sestra Laura dospela predčasne. Už od puberty cestuje po svete ako modelka, žije so starším zámožným chlapom a na prvý pohľad jej nič nechýba. No bohužiaľ, naozaj len na prvý pohľad. Emmina mama je bývalá emigrantka, ktorá po smrti manžela stratila chuť do života a obáva sa, že svojím dcéram nie je až takou dobrou matkou, ako by mohla byť.

Román je pozoruhodným čítaním nielen o Emme, Alexovi a ich láske. Je tiež zaujímavé sledovať vzťahy ostatných postáv. Autorka sa veľmi "nenásilnou" formou a bez zbytočného pátosu či moralizovania zamýšľa aj nad tým, kam dnešný svet speje a kde je v ňom naše miesto. Ak hľadáte román o láske so špetkou filozofovania a krásnymi myšlienkami, ktorý tak vybočuje z radu romantických kníh, Malá doba ľadová bude tou pravou voľbou práve pre vás.


Majte krásny deň :-)

8 komentárov:

  1. Takk ty si sa dala slovenských autorov? No to ťa ctí! Poviem mamke, nech sa na to pozrie, tá rada ostáva v obraze čo sa slovenskej literatúry týka :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Malá doba ledová mě díky tvé recenzi opravdu zaujala. =) Zajímalo by mě, co je ten první odstavec - anotace, úryvek z knihy? Hodně se mi líbí a díky němu si myslím, že bych po knize ráda sáhla.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj to je maly uryvok z knihy :-) A knihu urcite odporucam pre mna to bolo tak sprijemnenie v tomto zanri ;-)

      Odstrániť
  3. Priznávam sa, že som už knižku videla, ale ani raz som sa pri nej nezdržala dlho-dokonca som si neprečítala ani anotáciu. A teraz viem, že to bola chyba. Veľmi ma zaujala tvoja recenzia a najmä to, že v knihe nie je typická love story šablóna :) -tých mám už plné zuby :D Takže už len tým si ma táto kniha získava a aj úryvkom úplne na začiatku...a musím, len a len súhlasiť. Vyzerá to ako kniha, ktorá má skutočne, čo ponúknuť...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ano je to kniha ktoru si nie je mozne nevsimnut, obal je velmi krasny, ja som ju tiez dlho registrovala ale sama od seba by som si ju asi nekupila, dostala som ju od kamosky k narodkam.Esteze mam take dobre kamosky :-) A v tomto pripade urcite ze nielen obal aj obsah stoji zato ;-)

      Odstrániť
  4. Toto si chcem prečítať. Inak, pekný blog :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem velmi pekne :-) A urcite si knihu precitaj, stoji za to ;-)

      Odstrániť