štvrtok 9. októbra 2014

Hugh Howey - Silo

Moji drahí knihomoli!

Všetci, ktorí sa snažíme nielen čítať čo najviac kníh, ale aj písať nejakú tú vlastnú tvorbu vieme, že niekedy to je ťažké. Sú dni, kedy nás múza obchádza na kilometre, alebo naopak - niekedy máme v hlave toľko nápadov, že nevieme, na ktorý sa máme skôr sústrediť. Keď Hugha Howeyho napadlo písať Silo, musel od múzy schytať takú ranu, že ho ešte tri dni určite bolela hlava. Písať postapokalyptický román o ľuďoch žijúcich v podzemí bol super nápad. Škoda len, že rovnako super nebolo aj prevedenie prvej časti tejto avizovanej trilógie.
Ako som už písala - Na zemi sa niečo pokašľalo. Ovzdušie je zamorené toxínmi a život na zemskom povrchu nie je viac možný. Ľudia prežívajú v obrovských silách vybudovaných pod zemským povrchom. Majú tu všetko čo potrebujú: kyslík, ropné vrty (toto mi pripadalo trocha úsmevné, keďže podľa knihy žijú ľudia v silách stovky rokov, ale ropy majú stále dostatok), fungujú tu základné inštitúcie ako sú školy či nemocnice. Čo v sile funguje najviac je prísna hierarchia a stádovitosť spoločnosti. Ten, kto sa nejak previnil, alebo svojím myslením vybočuje z davu je za trest poslaný čistiť kamery sila umiestnené na zemou, čo sa rovná istej smrti. Raz však jedno čistenie nedopadne ako obvykle, následkom čoho vypukne vzbura. Dokáže podzemné silo odolať ozbrojenému konfliktu? A je vôbec možná zmena takéhoto režimu, ktorý sa nám od začiatku knihy zdá fatálny?

Knihu som si prečítala na základe pozitívnych recenzií a reklamy. Priznávam však bez mučenia (môžte ma aj ubiť knihou po hlave), že mňa narozdiel od väčšiny až tak celkom nenadchla. Čo ma veľmi mrzí, lebo základná myšlienka vôbec, ale vôbec nie je zlá. Antiutopistické romány sú momentálne veľmi v kurze. Bohužiaľ pre autora - v kurze sú aj hrubé knihy. A tu vidím základný kameň úrazu. Viac než polovicu rozsahu knihy tvorí vata, a tým pádom dej stráca na dynamike. Vyzerá to asi takto: Na začiatku bol krátky úvod, ktorý vás navnadí. Potom sa približne 100 strán (berte to orientačne, čítala som na tablete a strany tam boli nejako divno očíslované) idú postavy z vrchu sila po schodoch dolu, ďalších 50 strán idú naspäť. Potom sa niečo stane, vy si poviete wau, konečne sa to rozbieha. Lenže po nejakých 100 stranách ste opäť tam kde ste boli.Vata, vata a vata. Dej. A takto stále dookola. Vrcholom boli 3, áno 3!!! kapitoly o tom, ako sa Jules vynára pri potápaní. Oproti rozťahanosti celej knihy pôsobil záver nejako prirýchlo a rozuzlenie bolo až prekvapivo jednoduché (keby na toto prišli hneď v polovici knihy nemuseli robiť žiadne povstanie).

Väčšina postáv je plytkých, nedokázala som im fandiť a stotožniť sa s nimi. Jedinou výnimkou bola Juliette, ktorá je prototypom klasickej hrdinky zachraňujúcej svet. Je mladá, rozumná a búriaca sa voči autoritám. Presne ten typ, ktorého sa silo musí čo najskôr zbaviť. Po celý čas sa mi ako čitateľovi natískala otázka: Prečo? Prečo ľudia začali žiť práve v takýchto silách, aký to malo význam, čo znečistilo ovzdušie až natoľko, že zem je neobývateľná atď. Tieto otázky boli v knihe zodpovedané, ale len okrajovo. Možno v ďalších dieloch sa dozvieme viac.

Silo je sci-fi antiutópia s absolútne nevyužitým potenciálom. Autor z neho mohol vytrieskať viac. Celému tomu chýbala nejaká pointa, prekvapenie - alebo - aspoň iný záver. A keď napíšem iný, myslím celkom iný :-) Nechcem tu spoilerovať, tí čo ste čítali isto viete aký myslím.

Raz darmo - otec antiutópie Orwell je len jeden, ostatní sú iba napodobovatelia. Niektorí lepší, iní horší. Áno, niektorí na knihe vychvaľovali hlavne to, že sa nejedná o YA knihu. No ja by som si radšej prečítala aj ďalších 5 pokračovaní Hier o život, než ďalšiu časť Sila :-D  Silo radím medzi priemer v tomto žánri, ktorý vás neurazí ale ani z neho nebudete až tak paf. Teda niekto možno áno
 :-)

Majte krásny večer :-*


7 komentárov:

  1. Cha, Peťka, lepšie by som to nenapísala, presne si to vystihla. Perfektná recenzia! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem Petka! Som sa normalne citila divno, ked tolko ludi silo chvalilo a mne sa nepacilo :-D teraz cakam este na dve scifi knihy co som si objednala dufam ze tie budu lepsie

      Odstrániť
    2. Fííha, a čo máš objednané? Predpokladám, že toho Kinga , ale čo je to druhé? Len pekne čítaj a recenzuj, nech sa potom môžem rozhodnúť, po čom siahnuť :)

      Odstrániť
    3. praveze o kingovi som sa dozvedela az dnes :-( takze som si ho odlozila na neskor... mam objednane knihy Tanatonauti a Labyrint-zase som neodolala kladnym recenziam tak som zvedava co to bude zac :-)

      Odstrániť
    4. Tanatonauti... skus to vyslovit rychlo 3x po sebe :))) Ty si podlahla Labyrintu?? :) Aj mne sa to teraz nejak stane, ze podlahnem propagovanej YA, niektore z nich su ale az prekvapivo dobre! Tak som zvedava, co na nu povies.Ja urcite mrknem na film. To mi pripomina, ze sa este musim pozriet na druhy diel Hunger Games.

      Odstrániť
  2. První odstavec o múze mě dost pobavil :D Silo už mám nějakou dobu ve čtečce, ale ještě jsem se k němu nedostala. Jsem docela zvědavá. Nicméně s Tebou samozřejmě musím souhlasit. George Orwell je jen jeden. A to už se pravděpodobně nikdy nezmění :) Takže k těmto antiutopiím přistupuji vždy trochu s rezervou.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Iv potom napis recenziu, som zvedava ako zaposobi Silo na teba ;-) Mne dnes bol oporuceny ako dobry postapokalypticky roman este Svedectvo od Kinga (chapes ze ja kingoholicka som ho nepoznala? Hambim sa) Tak vyskusam este tu, potom dam vediet aka je

      Odstrániť