nedeľa 23. novembra 2014

Aravind Adiga - Biely tiger (... o tom, či účel svätí prostriedok...)

zdroj: martinus.sk
"No aj keby sa všetky moje lustre zrútili na zem a rozbili, aj keby ma uvrhli do väzenia a každý trestanec by do mňa vrazil svojho vtáka, dokonca aj keby ma prinútili vystúpiť po drevených schodoch ku katovej slučke - nikdy nepoviem, že som tej noci urobil chybu, keď som podrezal krk svojmu pánovi. Zvolám, že stálo za to spoznať, či už len na deň, hodinu, či minútu, čo to znamená nebyť sluhom."


Moji drahí knihomoli!

Priznávam (a je mi to ľúto), že nie som veľký cestovateľ. No keby za mnou práve teraz príde nejaký sponzor :-D a povie mi Peťka vyber si destináciu ja ti to zacálujem, mala by som jasno. Veď každý z nás určite má nejaký ten nesplnený cestovateľský sen. Pre mňa to je okruh - Nepál, Tibet a - India. Ozaj, čo sa vám vybaví, keď sa povie India? Rikše, vôňa kari, krásne ženy v sárí, call centrá, Ganga, Gándhí, jóga, Taj Mahal... Krajina, kde chodia vyhorení a vystresovaní Amíci dobíjať baterky. Čo môže byť zlé na Indii? Poviete si, že celkom nič, potom si prečítate Bieleho tigra a zistíte, že ste sa mýlili a že táto krajina nie je celkom taká dokonalá, ako býva prezentovaná v médiach.

Ku knihe som sa po prvýkrát dostala asi pred dvoma rokmi, a bola to láska na prvé prečítanie :-) Preto, keď som ju videla na Bibliotéke za dve eurá neodolala som, a dokonca som si dala jej re-reading, čo zvyčajne nerobievam.

"My síce nemáme centrálne zásobovanie pitnou vodou, elektrinu, kanalizáciu, verejnú dopravu, zmysel pre hygienu, disciplínu, zdvorilosť a presnosť, zato my máme podnikateľov."

Balrám je jedným z nich. Úspešný indický podnikateľ. V knihe Biely tiger, formou listov adresovaným čínskemu premiérovi, popisuje svoju cestu od príslušníka jednej z najnižších kást, až na podnikateľské výslnie. A veruže tá cesta bola vskutku zaujímavá. Počas nej zisťujeme, že v Indii nefunguje skoro nič. Od školstva, cez zdravotníctvo až po sociálny systém. Jediná vec čo tu funguje je korupcia. Pre "horných desaťtísíc" je India krajinou naozaj neobmedzených možností. Nožnice indickej spoločnosti sa roztvárajú stále viac a viac. Buď ste chudobní, alebo bohatí. Žiadna tretia možnosť, ani stredná trieda neexistuje. Ako sa teda Balrám dokázal prebojovať spomedzi chudobných ľudí medzi bohatých a úspešných?  Dozviete sa, keď si knihu prečítate :-)

Balrám je dokonalá postava. Aj keď možno spočiatku nebudete jeho činom a pohnútkom chápať. No keď sa neskôr zamyslíte, zistíte, že cesta ktorú zvolil bola jediným riešením. Bolo úžasné sledovať, ako sa vyvíja. Od nevinného mladého muža až po chladnokrvného zločinca. Druhou výraznou postavou je pán Ašok, u ktorého Balrám pracuje ako šofér. Narozdiel od väčšiny bohatých ľudí je až príliš naivný a dôverčivý, čo sa mu v konečnom dôsledku vypomstí. Autor ani chvíľu nenudí, dej má spád a príbeh plynie rýchlo. Ani sa nenazdáte a ste na poslednej strane.



Knihu určite odporúčam ľuďom, ktorí sa chcú dozvedieť niečo o Indii, ale aj tým, ktorí majú radi silné ľudské príbehy, ktoré vám po prečítaní ešte dlho zostanú v pamäti.

"Som ten najstatočnejší a najvernejší volič v Indii, no napriek tomu som ani raz nevidel volebnú miestnosť zvnútra."

Na záver by som ešte spomenula, že autor si za tento svoj román vyslúžil v roku 2008 aj veľmi prestížnu cenu Man Booker Prize. Takže na tejto knihe "naozaj niečo bude" :-)

Majte krásny večer!

2 komentáre:

  1. Těším sa na tohto fialového krásavca! Trošku som do nej ponorila nos a vyzerá to na lahôdku :)

    OdpovedaťOdstrániť