štvrtok 13. novembra 2014

Stephen King - Nespavost (... a hodiny smrti ďalej tikajú...)

Ahojteee :-)

obrazok: martinus.sk
Čo podľa vás určuje chod nášho sveta? Myslíte si, že každý z nás má svoj osud, určený pri narodení, ktorý sa jedného dňa naplní? Rodíme sa s nejakým poslaním, ktoré keď splníme, pánbožko si spraví červenú fajku na svojom zozname a nechá nás zomrieť? Alebo veríte na náhody, a vaša životná filozofia sa nesie v znamení hesla "každý si je strojcom vlastného šťastia"? ... A ako ste sa dnes vyspali? :-)


Ktovie, čomu verí hlavný hrdina Kingovej knihy Nespavosť. Ralf Roberts je približne 70 ročný dôchodca, žijúci v meste Derry, ktorého rakovina nedávno pripravila o milovanú manželku. Odkedy zomrela, začína ho trápiť nespavosť. Každé ráno vstáva o čosi skôr a v momente, kedy sa jeho denná dávka spánku zúži na približne 3 hodiny, začnú sa mu diať zvláštne veci. Zdá sa, že nespavosť mu otvorila dvere do celkom nového sveta. Do sveta, kde ľudí (ale aj zvieratá alebo rastliny) obklopujú žiarivé aury, ktorých sfarbenie odráža ich duševné aj fyzické rozpoloženie. Keď sa k aurám pridajú aj záhadní holohlaví chlapíci, ktorých nikto iný nevidí, Ralf začne mať seriózne obavy o svoje duševné zdravie. Naozaj má len vidiny z nedostatku spánku, alebo ide o niečo viac? Jasné, že B je správne - čítate predsa Kinga :-D

Na úvod musím zdôrazniť, ako veľmi milujem české vydania Kingových kníh z vydavateľstva Beta. Tie obálky sú tak dokonalé, že v mojej knižnici plnia aj okrasnú funkciu :-)

Príbeh je netradične zaradený do prostredia seniorov. Poviete si pchá, čo môže byť zaujímavé na knihe o dedkovcoch? Autor namiesto odpovede použije svoju osvedčenú zbraň, použitú vo všetkých knihách, ktoré som od neho prečítala: D-O-K-O-N-A-L-É vykreslenie postáv. Hlavní hrdinovia sú tak uveriteľní, že nadobudnete pocit, že sú to vaši kamoši, ktorých poznáte už XY rokov, a keď sa ich príbeh uzavrie, a vy dočítate poslednú stranu, je vám za nimi smutno. A navyše - Ralf určite nie je žiadný "páprda" - pri niektorých pasážach som aj zabudla, koľko má v skutočnosti rokov.

Dej knihy sa odhohráva vo všetkým kingoholikom známom meste Derry v štáte Maine. Pre tých čo nepoznajú vysvetlím - my kingofanúšikovia máme toto mesto spojené nielen so sériou Temná veža, ale predovšetkým s tou najlepšou hororovou knihou EVER - To. A rovnako ako si pamätáme z To, aj v Nespavosti je atmosféra mestečka vystihnutá dokonale. Pre ilustráciu: vy nečítate o tom, ako sa Ralf prechádza po parku - vy ste v tom parku s ním! Autor je dokonca taký potmehúdeľ, že v knihe nenápadne dostávajú priestor aj postavy známe z jeho iných kníh.

Knihu by som rozdelila na polovicu. Prvá polovica plynie pokojne, zoznamujeme sa s naším novým kamošom Ralfom a jeho priateľmi, jeho nespavosťou, s ktorou odmieta ísť k lekárovi a skúša všemožné alternatívne recepty. S farebnými aurami prichádza druhá polovica knihy, a ak ste si v prvej polovici sťažovali na tempo deja, King vám to teraz vráti aj s úrokmi!

Ale pozor! Ak čakáte Kinga - majstra hororov, budete z tejto knihy sklamaní. Nestraší v nej. Ak čakáte Kinga - majstra psychoanalýzy budete troška menej sklamaní. Ak si brúsite zuby na Kinga - majstra sci-fi, vtedy sklamaní nebudete :-) Stále rozmýšľam, do ktorého žánru vôbec táto kniha spadá... Hmmm sci-fi sa mi ku nej hodí asi najviac. Jasnačka však je to, že autor sa pustil do opäť veľmi originálnej témy. Spočiatku rozmýšľate - wau vyzerá to super ale čo to bude? Ducharina? Vraždičky? Mimozemšťania? Nechajte sa prekvapiť :-)

Úprimne však musím povedať, že ja ako fanúšik Kinga - majstra psychoanalýzy som čakala niečo iné. To, čo mi však autor nakoniec ponúkol sa mi páčilo, a preto túto knihu radím medzi lepšie kingovky. V mojej TOP 3 sa síce neobjaví, ale stále je výborná :-)

Knihu odporúčam fanúšikom sci-fi a nadprirodzena, ktorým nevadia zdĺhavé opisy (čo si budeme nahovárať King ich má veľa - avšak na jeho obranu - sú úžasné a vždy majú opodstatnenie). Rozhodne však knihu neodporúčam, ak chcete s Kingom len začať. Myslím si totiž, že pri jej čítaní už musíte mať jednak zvyk na jeho štýl písania, a taktiež by ste si pred Nespavosťou mali prečítať minimálne knihu To, aby ste naozaj dôkladne dokázali oceniť Kingovo spisovateľské umenie.

Majte krásny deň a príjemný spánok :-D

8 komentárov:

  1. Nespavost se taky chystám číst, četla jsem na ni samé dobré ohlasy, a hlavně se to odehrává taky v Derry, jak jsem se teď dozvěděla v tvém článku, protože To je má nej kniha od Kinga i celkově

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Urcite ju vyskusaj! :-) Ja som na nu citala bud recenzie ktore ju totalne ospevovali, alebo zvozili pod ciernu zem... Nic medzi tym ziadne priemerne hodnotenia. Vela ludi asi odradi ta pomaalaa prva polovica, ale oni nechapu ze u Kinga to skratka tak ma byt :-D

      Odstrániť
  2. Kinga miluju, tuhle jsem ale jeste necetla, ani ji doma nemam. Nejradeji mam To a Rbitov zviratek.
    Knižní regál

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Odporucam :-) Ja To milujem, ale predsalen mam od neho najradsej knihu Vrece kosti - pri nej som sa bala ako maly pes, zatial co pri To som sa bala menej :-)

      Odstrániť
  3. Skvelý príspevok!!! :) Od Kinga som nečítal žiadnu knihu, ale podľa recenzií je to skvelý autor. Dúfam, že táto kniha bude prvá, ktorú budem od neho čítať. :)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem velmi pekne! Ono je to tak ze King ti bud sadne alebo nie, ale ked hej - bude to laska na cely zivot :-) Ja by som tuto knihu od neho ako prvu velmi neodporucala, ale ak ta laka kludne chod do nej ;-)

      Odstrániť
  4. Tak u Carrie sa nedá povedať, že by bola možnosť vyvinúť si k postavám vzťah :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak ja mu odpustam kedze to bola jeho prva kniha :-D Aj ked - citala som ju uz velmi davno ale pamatam si ze tu jej matku by som najradsej nakopala, takze nejaky vztah som si tam vytvorila :-D

      Odstrániť