pondelok 24. novembra 2014

Už len mesiac... (knižná vykecávačka)


... a budú Vianoce! Ale nám ten rok zase rýchlo ubehol. Pripadá mi to tak, že len včera som behala po meste v šatočkách a kraťasoch a zrazu - už je tu zima :-) Tento rok som si dala záväzok, že nebudem splašene behať po obchoďáku týždeň pred Vianocami a naháňať darčeky, ale že ich kúpim v dostatočnom predstihu. Mesiac do Vianoc je čas celkom OK, a čím iným je lepšie zahájiť vianočný shopping ako knihami? Najskôr som chcela na inšpiráciu zavesiť úlovky pre mojich blízkych, ale neskôr som sa rozhodla, že to zoberiem trošku zo širšieho hľadiska, nech je inšpirácií viac, a nech sú moji drahí pod stromčekom prekvapení. Netuším, či niekto z nich navštevuje môj blog, ale istota je guľomet! Dúfam, že vás inšpirujem, prípadne mi dajte vedieť, čo za knihy na Vianoce nakupujete vy! Majte krásny pondelok :-)


1. Pre mamču (babinku, svokru, kolegyňu...)


Jojo Moyesová - Dievča, ktoré si tu zanechal
AnotáciaPíše sa rok 1916. Francúzsky maliar Edouard Lefevre zanecháva svoju mladú manželku Sophie a odchádza bojovať na front. Mladej žene po ňom zostáva na pamiatku len jej portrét, na tie časy trochu zvláštny. Keď ich mestečko padne do rúk Nemcom, obyvatelia sa ocitnú na hranici absolútnej biedy. Pre kúsok chleba niekedy riskujú holý život. Vtedy portrét upúta pozornosť nového kommandanta. Dôstojník je obrazom takmer posadnutý a Sophie je odhodlaná riskovať všetko – rodinu, povesť, život –, len aby sa znova stretla so svojím manželom.
Takmer o sto rokov neskôr sa Sophiin portrét dostane do rúk Liv Halstonovej, ako dar od manžela. Ten ho kúpil na ulici od neznámej Američanky. Úplnou náhodou vysvitne, že obraz má obrovskú hodnotu, a tak sa začne boj o to, kto je jeho skutočným vlastníkom. Livina viera v to, čo je správne, tak podstúpi náročnú skúšku. 


Jojo Meyesová nie je slovenskému čitateľovi neznáma. Vyšli jej u nás dva úspešné romány: Predtým ako som ťa spoznala a Posledný list od milenca. A už 2. decembra môžu jej fanúšikovia opäť oslavovať. Vychádza totiž jej tretia kniha! Túto spisovateľku mám v hľadáčiku už dlho predlho, avšak zatiaľ som sa ku jej knihám nedostala, dúfam, že to čoskoro napravím a prečítam si aspoň Predtým ako som ťa spoznala.


Louise Penny - Dlhá cesta domov
Anotácia: Ak sa tvorivá vášeň zmení na ničivé šialenstvo, každý je schopný spáchať zločin. Maliarka Clara to vie veľmi dobre, a preto sa zdesí, keď jej manžel nepríde na dohodnutú schôdzku po ročnom odlúčení. Peter, ktorého tak milovala a ku koncu nenávidela, je nezvestný a možno aj mŕtvy. Inšpektor Gamache si síce užíva zaslúžený odpočinok v prekrásnej kanadskej dedine Three Pines, ale Clara ho uprosí, aby po Petrovi začal pátrať. 
Na pozadí očarujúcej kanadskej prírody sa krok za krokom, stránku za stránkou rozvíja príbeh o temných hlbinách ľudského srdca. Od prvej chvíle tušíme zločin, ale je to vražda? Alebo ešte niečo omnoho horšie? Autorka drží čitateľa celý čas v neistote – a potom nám ukáže, čoho je schopný ten najzvrhlejší človek


Ak si vaša maminka nepotrpí na romantiku, ale viac ocení dobrú detektívku, dávam do pozornosti tútú novinku, ktorá má vyjsť o dva dni. Ide o druhé pokračovanie zo série Labyrint s detektívom Gamachem. Prvá časť s názvom Tak vychádza svetlo mala veľmi pozitívne recenzie, takže je veľká pravdepodobnosť, že "dvojka" bude rovnako dobrá.



Táňa Keleová Vasilková - Čo to bude?
Anotácia: "Čo to bude?Túto otázku kladie Jana svojim zákazníčkam deň čo deň. Pracuje v kaderníctve, jej dcéra Zorka v kozmetickom salóne. Žijú vo svete bez mužov, ich dni sú naplnené hrejivosťou, vzájomnou láskou a priateľstvom, snami, ktoré nie vždy vyslovujú nahlas. Po smrti Janinej sestry Márie si Jana k sebe nasťahuje švagra a malú Sáru, svoju milovanú neter. Život mamy a dcéry sa od základu mení... a ani jedna netuší, že to je len začiatok.
Aj v najnovšom románe kladie obľúbená autorka celý rad nástojčivých otázok, ktoré sa dotýkajú nás, našich vzťahov s príbuznými, či najbližším okolím. Prečo je život niekedy taký nespravodlivý? Prečo zomierajú tí, ktorí by ešte mali žiť? Prečo sa nám niekedy nedarí mať rodinu a teplo domova, po ktorom túžime?"

Neverím, že existuje maminka, ktorá nečíta Táňu. Jej prvé knihy som hltala aj ja, avšak priznám sa, že v jej najnovších knihách až taký prehľad nemám. Najvyšší čas to napraviť, aj keď som počula, že jej nová tvorba nie je až taká dobrá ako staršia. Ale za vyskúšanie nič nedám :-)

2. Pre ségru (kamošku, sesternicu...)


Miroslava Varáčková - Nepobozkaná
Anotácia: "Sladkých šestnásť a na obzore žiadny frajer, žiadna pusa, žiadne randenie. 
To je údel druháčky Dominiky, ktorá si najviac na svete želá, aby sa zbavila nálepky „nepobozkanej. Jedného dňa sa jej do cesty pripletie Šarkan, chalan s krásnymi očami a nevyspytateľnou povahou, ktorý jej celkom poblázni hlavu a vnesie jej do života dlhoočakávaný závan romantiky. Nepotrvá dlho a Dominike sa začnú plniť i najtajnejšie sny. O bozkoch. O láske. O človeku, ktorý dokáže narušiť jej nudný stereotyp."



Sestra je mladšia, takže tu som potrebovala trocha zabŕdnuť do kategórie YA. Vyradila som Hunger games a spol, pretože ségra sa pri knihách drží hesla "čím tenšie tým lepšie" :-D Pri googlení som zistila, že jednou z  najpopulárnejších autoriek tohto žánru u nás je Mirka. A nová kniha jej vychádza už 11. decembra :-)





Gayle Formanová - Ak zostanem
Anotácia: "Talentovaná violončelistka Mia má sedemnásť rokov a vlastne všetko, po čom jej srdce piští – trochu otravnú, ale milujúcu rodinu, priateľa rockera Adama, bezstarostný život. Keď ju prijmú na prestížnu umeleckú školu na opačnom konci krajiny, čaká ju prvé vážne rozhodnutie – láska a rodina, alebo vytúžené štúdium hudby? V jedno februárové ráno je odrazu všetko inak. Na rodinnom výlete s rodičmi a bratom na okamih spokojná zavrie oči, a keď ich otvorí, ocitne sa v priekope pri ceste. Na jej okraji vidí havarované auto a mŕtvych rodičov, počuje Beethovenovu sonátu. Krátko nato zbadá ďalšie telo. S úžasom zistí, že hľadí sama na seba, a nevyhnutne si musí položiť otázku: Som mŕtva?Ešte včera mala veľa možností, ako sa jej život mohol uberať ďalej. Nič z toho už neplatí a Mia stojí pred novou, oveľa osudovejšou otázkou: Zostanem? Sú tu členovia rodiny, oddaný Adam, super kamoška Kim, hudba. Ale aj jej dochrámané telo a duša s oveľa početnejšími ranami.V tomto divadle je režisérkou len ona."

Myslím, že túto útlučkú knižočku netreba nikomu nejako zvlášť predstavovať. Síce to  nie je novinka, ale recenzie boli pozitívne a navyše je tu filmové spracovanie, na ktoré si musím už konečne nájsť čas.

Colleen Hooverová - Život jedna báseň
Anotácia: "Laykenini rodičia sa nevedeli dohodnúť: matka ju chcela pomenovať Layla podľa piesne Erica Claptona, otec navrhoval meno Kennedy podľa Kennedyovcov – hociktorého z nich. Kompromisom vzniklo meno Layken. Dnes už má dievča osemnásť, končí strednú školu a ocitne sa v novej životnej situácii: otec umrel a matka aj mladší brat potrebujú jej pomoc. Navonok pôsobí pokojne a vyrovnane, no v skutočnosti trpí a stráca nádej v budúcnosť.
Celá rodina sa z finančných dôvodov presťahuje na druhý koniec krajiny, do Michiganu. Tu sa Layken zoznámi s príťažlivým dvadsaťjedenročným susedom Willom s veľkou vášňou pre slam poetry, slamovanie. Aj on sa stará o mladšieho súrodenca. Veľmi skoro sa medzi nimi vytvorí mocné puto a Laykenin život odrazu dostáva novú iskru.Po nádhernom prvom rande mladý pár čaká ohromujúce zistenie. Musia sa vyrovnať nielen so silami, ktoré ich k sebe priťahujú, ale najmä s tými, ktoré ich chcú od seba odtrhnúť. Ďalší úder nedá na seba dlho čakať, ale tentoraz sa Layken nemieni vzdať tak ľahko. A keď chýbajú obyčajné slová, svoje city možno najlepšie vyjadriť veršami..."

2 knihy od tejto spisovateľky (ktorú ja síce nepoznám ale to že dokázala MOJU SESTRU priviesť k čítaniu je obdivuhodné :-)) už doma ségra má.  V rámci hesla "do tretice všetko dobré" by bola fajn voľba aj táto kniha.


3. Pre frajera (brata, kamoša...)


Jozef Karika - Strach
Anotácia: "Vyhorený tridsiatnik sa po rokoch vracia do prímestskej štvrte na úpätí hory ukrývajúcej mrazivé tajomstvo – vo výnimočne studených zimách sa tam strácajú deti. Spolu s bývalou láskou a kamarátmi musí čeliť nielen zlomyseľnej sile, ale aj tieňom vlastnej minulosti. Všetky pády a sklamania, ktoré dovtedy zažil, sú ničím oproti peklu striehnucemu na miestach, kde vyrastal. Autor bestsellerov Jozef Karika v hrôzostrašnom príbehu s nadprirodzenými prvkami prináša aj citlivé rozprávanie o tom, ako naše životy ovplyvňuje detstvo a všetko, čo sme ako deti zažili."

Táto kniha je síce v kategórii "pre frajera" ale! Vo svojom hľadáčiku som ju mala dlllllho pred jej vydaním, a hned ako vyšla som si ju chcela kúpiť. Avšak to mi nevyšlo, kúpila mi ju kamoška k Vianociam, tak musím čakať. A poviem vám, že s každou ďalšou pozitívnou a oslavnou recenziou je to čakanie ťažšie a ťažšie. Ale už len mesiac :-D

George R.R. Martin - Rytíř Sedmi království
Anotácia: "Dlouho před tím, než Targaryenové ztratili Železný trůn, dlouho po tom, co přišli z Valyrie a sjednotili Sedm království, ale jen krátce po tom, co říši rozervala vedví a poničila Černožárova vzpoura, křižoval krajem potulný rytíř ser Duncan Vysoký. Anebo Dunk, co vypil truňk? Je totiž hodně nízkého rodu a ke svému rytířství přišel, sám neví jak.
Zemí stále zmítají následky dynastické roztržky, vládnoucí rody spřádají intriky a nikdo pořádně neví, jestli vládne král, anebo jeho Ruka, lord Krvevran s pověstí černokněžníka, který má všude svoje špehy. Ser Duncan je trochu naivní mladík, který bere rytířskou čest až příliš vážně a všechno raději řeší selským rozumem a silou svalů svého nadměrně narostlého těla. Ale je těžko se do mocenských pletich nezamotat, když jej na cestách provází panoš Egg, který je něčím víc, než se zdá být. Trojice propojených novel George R.R. Martina, zasazená do doby před dějem Hry o trůnynabízí všechno, co jeho světově proslulá sága, jen v sevřenějším a údernějším balení. Všechny tři příběhy vycházejí společně vůbec poprvé a navíc dříve než v USA. Za zmínku stojí i skvělý překlad Richarda Podaného."

Must-have ak máte doma fanúšika série Game of Thrones. A to ja mám :-D Veď koho by nezaujímalo, čo sa stalo pred tým všetkým o čom čítame? Mám taký pocit, že George R.R. Martin v tomto diele privedie svet Siedmich kráľovstiev do ešte väčšej dokonalosti. A to sme si my naivní mysleli, že dokonalejší už byť nemôže :-)

Dominik Dán - Jednou nohou v hrobe
Anotácia: "Každý nový prípad na oddelení vrážd sa začína tým, že nájdu rozstrieľanú alebo dobodanú mŕtvolu. Úlohou detektívov je ku každej mŕtvole vypátrať aspoň jedného možného páchateľa. Zvyčajne je to tak, ale v niektoré dni akoby sa celý svet pomiatol a všetko je naopak. Detektívi nájdu na smetisku pohodenú nohu a chýba im nielen vrah, ale aj zvyšok tela. Kým sa rozbehnú po horúcej stope, musia nájsť odpovede na základné otázky: Je to ženská, alebo mužská noha? Odrezali ju z mŕtvoly, alebo zaživa? Odrezal ju odborník, alebo je to hrubá mäsiarčina? A nezodpovedaná je aj najdôležitejšia otázka – kde je zvyšok tela? Hľadanie odpovedí je drina a všetkých iba zdržuje od pátrania po tom najdôležitejšom v celom prípade – po vrahovi s krvavou pílkou v šope. Aby toho nebolo dosť, Krauza rozboleli zuby, Chosému sa pohli močové kamene, Váňa v kancelárii skolaboval, lebo chudne a drží prísnu diétu, a šéf sa zbláznil, chce zaviesť trojzmenný pracovný čas. To zas bude na oddelení vrážd bláznivý týždeň..."

Čo by to bolo za Vianoce bez novej dánovky? Fanúšikovia Krauza a spol. už si už od nervozity ohrýzajú nechty a nemôžu sa dočkať 10. decembra. Práve vtedy totiž vychádza už 20. kniha nášho najúspešnejšieho autora detektívok. A o tom, že to nebude nuda svedčí už anotácia :-)


4. Pre ocka (dedka, svokra...)


Ken Follett - Prah večnosti
Anotácia: "Follettov historický obraz 20. storočia dojíma, strháva, dokonca poburuje, a v tom je autorovo majstrovstvo. Ocitáme sa v nemeckej rodine. Rebecca Hoffmannová si vychutnáva radosti života, až kým sa úplnou náhodou nedozvie, že jej muž je vysoký dôstojník Stasi. Keď požiada o rozvod, urazený manžel jej a jej rodine urobí zo života peklo. V USA sa George Jakes stane blízkym spolupracovníkom Roberta Kennedyho a na vlastnej koži prežíva boj černošského obyvateľstva proti rasizmu vedený Martinom Lutherom Kingom. Cameron Dewar sa pridal k republikánom a ako agent CIA si musí nájsť miesto vo svete omylov, lží a intríg. Rovnako je na tom aj Dimka Dvorkin, mladý poradca Nikitu Chruščova, keď sa Rusko so Spojenými štátmi americkými dostanú do konfliktu a svet sa ocitne na pokraji skazy. Celá trilógia predstavuje uzavretý román a osudy hrdinov z Východu a zo Západu sa navzájom prelínajú na pozadí spoločenských a politických premien v poslednej tretine 20. storočia. Toto pozoruhodné dielo čitateľovi umožní ľahšie pochopiť históriu, ktorej je súčasťou. Nová bezbrehá sága STOROČIE je poháňaná dychom histórie a zaujímavými osudmi rodín, ktoré opisuje. Na začiatku v Páde titanov sa stretne 5 rodín – ruská, nemecká, americká, anglická a waleská – zblížia sa a nakoniec rozpŕchnu do všetkých končín sveta v rytme Prvej svetovej vojny a Ruskej revolúcie. Zima sveta rozpráva o živote ich detí vo chvíli, keď sa k moci dostáva nacizmus, a o veľkých tragédiách počas Druhej svetovej vojny. Prah večnosti sleduje ďalšiu generáciu uprostred sociálnych, ekonomických a politických nepokojov v rokoch 1960 – 1990; zažijeme s nimi boj za ľudské práva, vojnu vo Vietname, postavenie Berlínskeho múra, karibskú krízu a ľadové ovzdušie studenej vojny."

Nie som veľkým fanúšikom historických románov, ale túto trilógiu by som si prečítala rada. Ak doma fanúšika histórie máte - myslím, že toto by malo byť  v jeho povinnej výbave.
Timur Vermes - A je tu zas
Anotácia: "Adolf Hitler sa jedného dňa prebudí v dnešnom Berlíne a neverí vlastným očiam. Nemecko nielenže naďalej existuje, ale aj prekvitá. Vodca Tretej ríše sa v nových pomeroch rýchlo zorientuje a začína kariéru – tentoraz v televízii a na Facebooku! Drsná satira, ktorá je mimoriadne zábavná, ale aj desivo reálna. Pol milióna predaných výtlačkov a preklady do dvadsiatich jazykov. Taký úspech dosiahol strhujúci nemecký debut, ktorý prelomil tabu. Je to dôkaz, že dobrá literatúra môže byť aj čítavá, zábavná, inteligentná a provokatívna."

Pokiaľ je váš oco srandista, čo nepohrdne dobrou satirou, určite skúste túto knihu. Už len základná myšlienka je super, a sledovať dnešné Nemecko Hitlerovými očami bude určite veľmi zaujímavé. Obzvlášť keď je len postavička vystrihnutá z minulosti, ktorú autor preniesol do súčasného svet, bez akýchkoľvek tušení, čo sa zmeny k súčasnému stavu viedli :-)

Andy Weir - Marťan
Anotácia: "Pred šiestimi dňami sa astronaut Mark Watney stal jedným z prvých ľudí, ktorí pristáli na Marse. Dnes nepochybuje, že bude prvý, kto na ňom aj zomrie.Spočiatku úspešná misia na povrchu Marsu sa musí predčasne ukončiť pre piesočnú búrku, ktorá ohrozuje život posádky. Mark pri nej takmer zahynie, a keď sa preberie, nachádza sa v úplne novej životnej situácii. Ostal celkom sám na planéte, ktorá akoby sa ho zo všetkých síl pokúšala zabiť. Nemá ako oznámiť Zemi, že je nažive, a aj keby sa mu to podarilo, jeho zásoby ani zďaleka nepostačujú, aby prežil do príletu ďalšej kozmickej lode. Na druhej strane aj tak asi nebude mať dosť času, aby zomrel hladom. Poškodené vybavenie, kruté marťanské prostredie a starý známy „ľudský faktor“ so svojimi prešľapmi a chybami ho môžu zabiť oveľa skôr. Mark však nie je ochotný len tak to vzdať. Vďaka svojej vynaliezavosti, technickým schopnostiam a zarytému odhodlaniu vytrvalo bojuje s jednou neprekonateľnou prekážkou po druhej. Vystačí mu silná vôľa a hlboké znalosti na to, aby prekonal neprekonateľné?"

Áno nie je to novinka. Viem. A už som tu o nej písala. Viem. A chválila ju až doma. Viem, viem, viem. Ale myslím si, že ak ju vaši chlapi ešte nečítali, tak ju určite ocenia :-)

5. Pre knihomoľa (to ako pre mňa :-))


Alebo ako by Ivcca povedala - čo nutne potrebujem pod vianočným stromčekom ja.  Kinga už mám samozrejme objednaného :-D














9 komentárov:

  1. :) ja ťa len chcem trošku opraviť i keď neviem či právom ale... Tak vchádza svetlo od Louise Penny je síce u nás preložená ako prvá ale v sérii je už deviata a Dlhá cesta domov je desiata (a u nás druhá)
    (ak si to myslela inak tak pardon :)

    inak väčšinu kníh chcem :D Súboj kráľov, Pan Mercedes, Marťan , Strach či novú Dánovku :3 Syna som si už vypýtal na recenziu tak teraz netrpezlivo vyčkávam každý deň poštárku :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aha ďakujem ja som to potom nepochopila :-D Lebo som to pozerala na martinuse a tam bolo napisene ze 2.z vydanych dvoch, tak som pochopila že toto je druhá časť. Inak pozerám, že tvoj ježiško tiež bude musieť byť milionár :-D

      Odstrániť
  2. Ak zostanem a Marťana mám doma a som zvedavá, ako ma budú baviť. Marťan však vyzerá super :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Potom som zvedava na recenziu! Som zvedava ako sa ti Martan bude pacit :-)

      Odstrániť
  3. Ak zostanem som akosi furt nedočítala. Zasekla som sa niekde uprostred a neviem sa pohnúť ďalšej. Ale Colleen H. je super spisovateľka. Čítala som od nej Maybe Someday, čo bolo dosť dobré a Beznádejnú, ktorú ešte musím dočítať. Akurát sa chystám na Život jedna báseň, tak som veľmi zvedavá :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. vazne? tak ju musim niekedy cmajznut segre z policky :-) aj ked... aby som precitala vsetko co chcem potrebovala by som asi pol roka dovolenky :-D

      Odstrániť
    2. Mne by nestačil asi ani rok voľna na to :D

      Odstrániť
  4. JOJO a jej Predtým, ako som ťa spoznala mám na rezervácii v knižnici, niekto ju drží už 3 týzdne. Niežeby som nemala čo čítať, ale ja som starý hamižník, ja ju chcem mať doma a držať ju tu pol roka :D Máš ju doma? Dáme spoločné čítanie, to dnes fičííí, budeme IN :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ano ano ano spravme nieco pre to aby sme boli IN! Ja som za :-)

      Odstrániť