streda 15. apríla 2015

Michel Bussi - Vážka (... napínačka z kategórie neodložitelných...)

Ahojteeee :-)


Pamätáte si ešte na posledný knižný battle? Link >>>TU<<<. Stretli sa v ňom dva trilery - Chyť ma a Temné lesy. Ak obľubujete tento štýl vedzte, že Vážka je kniha, ktorá obe "battlové" strčí do vrecka.


Na začiatku bola letecká katastrofa. Potom bolo šťastie - haváriu ako jediné prežilo trojmesačné bábätko, ktoré náraz vymrštil z lietadla ešte pred výbuchom. A napokon prišiel problém - v lietadle boli totiž bábätká dve. Malé deti sú si podobné ako vajce vajcu, nepovedia vám svoje meno a nenosia pri sebe doklady. Komu teda patrí zachránené dievčatko? Bohatým de Carvillovcom, ktorí neváhajú ísť pri presadzovaní svojich záujmov aj cez mŕtvoly? Či chudobným Vitralovcom, ktorí síce nemajú peniaze, no taktiež sa nemienia vzdať bez boja? To má za úlohu zistiť súkromný detektív Grédule Grand-Duc. A nemusí sa nikam ponáhľať. Na pátranie má osemnásť rokov...



Po osemnástich rokoch dospel Grand-Duc na koniec svojho pátrania. V románe sledujeme dve dejové línie - súčasnosť (teda osemnásť rokov po nešťastí) a zároveň nám detektív prostredníctvom svojho denníka dáva možnosť nazrieť pod pokrievku toho, čo odhalil.

Michel Bussi je autor, o ktorom som počula prvýkrát. V neskoršom pátraní som zistila, že Vážka je jeho jediná kniha, ktorá mu v našich končinách vyšla. ŠKODAAA!!! V jednej recenzii bola  prirovnávaná k dielam takých spisovateľov ako sú Jo Nesbo, či Lars Kepler. Mne autorov štýl viac pripomínal Harlana Cobena. Kniha je napísaná mimoriadne pútavo a dej graduje štýlom aký som snáď ešte nevidela. Autor skutočne (prisahám na svoju knižnicu) ani na jednej strane nenudí. Rozprávanie príbehu prostredníctvom dvoch dejových línií je dvojsečná zbraň. Buď to skrátka funguje, alebo nie. V prípade Vážky to funguje dokonale. Navyše, v priebehu rozprávania rozpletá ďalšie a ďalšie siete, do ktorých sa jeho čitateľ zamotá a knihu nedokáže odložiť, dokiaľ nie je na konci. Takže ak ste si na začiatku mysleli, že príbeh bude príliš plytký, a že na jeho konci musí byť logicky iba možnosť A alebo B, zostanete prekvapení. Tým, ako veľmi sú vzťahy medzi postavami zamotané, a kto čo ukrýva. A propos - postavy. Výborné, výborné a ešte raz výborné. Vitralovcov budete mať chuť poľutovať a úsilie ich vnuka Marka, ktorý číta Grand-Ducov denník, vypátrať, či je Lylie skutočne jeho sestra budete uznanlivo pokyvkávať hlavou. Z Carvillovcov (obzvlášť z psycho Malvíny) som skoro odpadla. Rodinka "úžasných" o ktorých by kľudne mohli natočiť ďalšiu sériu seriálu American Horror Story :-) Paradoxne - najmenej mi k srdcu prirástla Lylie. Hoci je v podstate celá kniha o nej a jej pôvode, jej postava získala primálo priestoru na to, aby som si ju obľúbila. To však vôbec nevadí. Autor mi to vyvážil naozaj širokou, výnimočnou a pestrou paletou postáv, medzi ktorými bolo nemožné nenájsť si obľúbenca.

Máme teda výborne vystavaný príbeh a skvelé postavy. Čo ešte triler potrebuje, aby som mu dala 5 hviezdičiek? Zvraty, napätie, dej premyslený do najmenších detailov, uveriteľnosť a šokujúci koniec pri ktorom vám všetky diely skladačky zapadnú na miesto? Vážka má všetko. Ak ste fanúšikmi tohto žánru a ešte ju vo svojej knižnici nemáte odporúčam vám to čo najskôr napraviť. Krásne počasie vám hrá do karát. Vezmite Vážku, sadnite si na terasu, vylože nohy a vypnite telefón. Pretože keď sa raz do tejto knihy pustíte, schopní odložiť ju až po prečítaní poslednej stránky ;-)

4 komentáre:

  1. No vyzerá to fajnovo, určite odporučím mamine, tej sa to bude určo páčiť :) Díky za tip!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ty si kozicka mohla som ti ju poslat, uz ju ale nemam :-(

      Odstrániť
  2. No tak to zní docela dobře a docela jako pro mě, díky za tip, píšu na (už tak dlouhý) seznam :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Myslim ze vsetci mame ten zoznam straaaasne dlhy :-D Takze kludne pripis urcite stoji za to ;-) (nielen byt na zozname ale aj byt precitana)

      Odstrániť