štvrtok 25. februára 2016

Emily Bronte - Búrlivé výšiny

Ahojteee :-)

Keď vonku fúka, prší či sneží - skrátka je také počasie, že by ste psa von nevyhnali - a vy ste doma pri krbe, pod dekou, s teplým čajom - vtedy nastáva správny čas na Búrlivé výšiny.

Pán Lockwood, nový nájomník sídla Thrushcross Grange je nútený stráviť noc na usadlosti Búrlivé výšiny v spoločnosti pána Heatcliffa - majiteľa panstva a čudáka. Postupne sa dozvedá o udalostiach, ktoré sa stali na sídle pred mnohými rokmi, príbeh o osudovej láske, žiarlivosti, zrade a nenávisti.

Neznášam predsudky. A voči Búrlivým výšinám ich ľudia majú viac ako dosť. Najčastejším z nich je tento: "Búrlivé výšiny? Romantika nie je nič pre mňa." Kamoškovia táto kniha ale rozhodne nie je žiadnou romantikou, plnou čajových dýchankov, volánikov, jemných slečiniek, urastených a galantných šuhajov a šťastnej lásky trvajúcej do konca života. Nosnou linkou Búrlivých výšin je síce veľká láska, avšak nenaplnená a zradená. Príbeh je depresívny, temný, ba miestami až strašidelný.


Kniha je výnimočná z dvoch dôvodov. Prvým z nich je jeho atmosféra. Búrlivé výšiny a Orwelovo 1984 sú pre mňa knihy s najťaživejšou a najdokonalejšie vytvorenou atmosférou. Jej stiesnenosť a depresívnosť na vás bude na vás sálať z každého prečítaného riadku a zaliezať vám až pod kožu. Druhá jedinečnosť románu tkvie v jeho postavách. Nie sú čierne a biele. Na Búrlivých výšinách nežijú tí dobrí a tí zlí. Každá jedna postava obsahuje celú škálu pocitov a emócií a v priebehu deja sa vyvíjajú. Kým na začiatku si vravíte - chudáčik Heatcliff, ako mi ho je ľúto - v polovici knihy ho už budete nenávidieť, krútiť hlavou a nechápať, ako môže byť taký... (hodiaci sa výraz si doplňte sami). Catherine tiež nie je prototypom romantickej slečinky aké poznáte z románov Jane Austinovej. Robí chyby, ako je krásna, tak je aj tvrdohlavá, panovačná a hodná občasného preplesku. A práve vďaka tomu, že postavy nie sú dokonalé, pôsobia reálne. Búrlivé výšiny ukazujú lásku tak, ako ho ju vo väčšine románov nenájdeme. Nie ako romantický pocit typu zostarneme spolu. Ale ako zničujúci cit, ktorý keď nie je neplnený, dokáže človeka zničiť. A takýto človek sa ani zďaleka neuspokojí so zničením len svojho života. Spolu so sebou bude ubližovať a ťahať dolu všetkých, ktorí sú okolo neho. 

Búrlivé výšiny sú jediným románom Emily Bronte. Dokázala v ňom ale to, čo sa niektorým spisovateľov nepodarí obsiahnuť v svojom diele po napísaní desiatich kníh. Vytvorila jedinečný román, s ktorým možno budete pár strán bojovať, no postupne zistíte, že kniha vás vtiahla do deja a v momente, ako pochopíte jej hlavnú myšlienku, nebudete ju môcť odložiť, a budete o nej rozmýšľať ešte dlho po dočítaní. Tak ako ja.

3 komentáre:

  1. Tuhle knihu zbožňuji, je skvělá a moc mě bavila.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja tieeeez, citala som ju uz niekolkokrat. A este niekolkokrat urcite budem :-)

      Odstrániť
  2. Tuhle knihu mám moc ráda, i když to není kniha, kterou bych četla několikrát za sebou :)

    OdpovedaťOdstrániť