pondelok 14. decembra 2015

Tana French - Vtedy v lese (... o tom, ako som opäť detektivkam na chuť prišla..)

Ahojteee :-)


Nejak som v poslednom čase nemala detektívkové a trilerové obdobie. Dlhý čas som totiž nečítala nič iné, a tak mi postupne začalo zo všetkých tých vrahov, mŕtvol a vyšetrovateľov harašiť. Vtedy v lese mi ležalo doma na poličke už veľmi dlho, hrdilo sa knižnou cenou a anotácia znela zaujímavo. A ja som si povedala, že možno je čas napraviť si chuť a vrátiť sa k detektívkam späť.



Rozprávačom príbehu je policajt, ktorý v detstve prežil traumu. Pri  hre v lese, zmizli jeho kamaráti. Deti sa nikdy nenašli a on si nedokáže spomenúť, čo presne sa VTEDY V LESE stalo. Po rokoch, v tom istom lese, nájdu na starovekom oltári zavraždené malé dievča a prípadu sa ujíma práve "traumatizovaný" policajt spolu so svojou parťáčkou. Na starosti nebudú mať len nájsť vraha malej Katy, ale aj zistiť, či vražda súvisí so zmiznutím policajtových priateľov...


"Rád by som vás varoval: nezabúdajte, že som detektív. My detektívi máme k pravde veľmi hlboký, no naštrbený vzťah, ktorý sa zavádzajúco lomí ako svetlo na roztrieštenom skle. Pravda tvorí jadro našej profesie, konečnú fázu každého nášho kroku, pátrame po nej v rámci stratégií starostlivo vyskladaných z klamstiev, utajovania, a najrôznejších podvodov. Pravda je najžiadanejšia žena sveta a my jej najžiarlivejší milenci, ktorí reflexívne upierajú všetkým ostatným čo i len letmý pohľad na ňu. Pravidelne ju podvádzame, keď sa celé hodiny či dni brodíme až po uši v klamstvách a potom sa k nej zvrtneme a vytiahneme na ňu najotrepanejšiu Möbiovu slučku milencov: Ale veď ja som to spravil iba preto, že ťa tak veľmi milujem."


Autorka získala za toto svoje dielko cenu Edgar Award za najlepšiu prvotinu. Áno, niekedy mám iný vkus, ako komisie rôznych súťaží, ale v tomto prípade mi brnkli na strunu. Pri čítaní recenzií na internete som si všimla, že čitatelia túto knihu  nehodnotili ako priemernú. Buď ju milovali a vychválili do neba, alebo ich sklamala a oni ju vo svojich recenziach zadupali pod čiernu zem. Ja patrím do prvého tímu, a vyhlasujem, že Vtedy v lese je najlepšou detektívkou, akú som tento rok čítala.


Ak budete chcieť po tejto knihe siahnuť,  v prvom rade musíte zabudnúť na severské detektívky. Autorkin štýl písania je totiž diametrálne odlišný od Keplera, Nesba, či im podobných. No to vôbec nie je na škodu. Áno, na jednej strane kniha postráda dynamiku deja a komplikované zvraty, no čitateľovi je táto skutočnosť vynahradená v podobe neskutočne pôsobivej atmosféry. Teraz budem apelovať na čitateľov Stephena Kinga - poznáte jeho navodzovanie atmosféry? Tana French to robí podobne. Nebudete len čítať o stiesnenom a pochmúrnom prostredí írskeho Dublinu. Vy budete mať doslova pocit, akoby ste tam boli a zažívali to na vlastnej koži. Za zmienku stojí aj výborná psychologizácia postáv. Okrem vyšetrovania vraždy riešia hlavní hrdinovia aj svoje vlastné problémy, traumy z minulosti a zložité vzťahy.

Čo mi však pri tejto knihe prišlo trocha cez čiaru, bol vzťah hlavného vyšetrovateľa a jeho parťáčky. Prišiel mi nereálny a pritiahnutý za vlasy. Nakoniec sa to však celé zvrtlo, a náš hlavný hrdina spravil niečo, kvoli čomu som si ho znechutila, zostal mi nesympatický a prestala som ho mať rada. To mi ale nevadilo pretože - ak u mňa postavy vyvolajú nejakú emóciu - akúkoľvek - som rada.

Vtedy v lese je prvou časťou knižnej série. (To len tak aby ste nezabudli, že knižné série sú teraz najcool) Najčastejšia výčitka nespokojných čitateľov bola, že nie všetko z knihy zostalo na konci doriešené. Ale autorka má ešte zopár dielov čas uviesť všetko na pravú mieru. Mne sa táto čiastočná "otvorenosť" konca páčila. Kniha vďaka tomu nepôsobila vyumelkovane a prvoplánovo. Dielko odporúčam čitateľom, ktorý vedia oceniť dobrú detektívku, s pomalejším plynutím deja, ale o to s ťaživejšou atmosférou. V tomto prípade musím rozhodne podotknúť, že autorka cenu za svoju prvotinu, získala rozhodne právom.  

2 komentáre:

  1. Tak som fakt rada, že sme knihu dotrepali z knižnice, už aj idem čítať. Ak autorka dokáže navodiť atmošku, tak to bude určite niečo pre mňa.. kedy sa chystáš na druhý diel??

    OdpovedaťOdstrániť