pondelok 8. septembra 2014

Andy Weir - Marťan

Moji milí najdrahší knihomoli :-)

Dnes začnem otázkou: Čo by ste robili keby sa jedného dňa preberiete a zistíte, že ste celkom sami.... na Marse?!! Hodili by ste si to? Pustili by ste do gatí? Alebo by ste kričali o pomoc a dúfali, že váš krik zachytia ľudia v NASA? Ja osobne by som sa pravdepodobne posadila na okraj nejakého kráteru a začala plakať. Astronaut Mark Watney neurobil nič z toho.


V poslednej dobe ma pochytila túžba prečítať si niečo z kategórie sci-fi. Váhala som medzi Marťanom, Piatou vlnou a Silom. Nakoniec som prišla do kníhkupectva a zistila som, že Piatu vlnu nemajú a Silo je príliš veľká kniha na to aby sa mi vmestila do kabelky. Takže som si kúpila Marťana a myslím, že som urobila veľmi dobre.


Mark Watney je najslávnejší človek na Zemi. Má to iba malý zádrhel - on vlastne na Zemi vôbec nie je. Bol členom posádky vesmírnej lode Hermess, ktorá bola nútená kvôli piesočnej búrke narýchlo ukončiť svoju misiu a vrátiť sa naspäť na Zem. Mark mal tú smolu, že ho pri návrate považovali za mŕtveho. Keď sa preberie, postupne mu dochádza, že zostal úplne sám na cudzej planéte, ktorá ho môže kedykoľvek zabiť. Vravíte si čo môže byť zaujímavé na knihe, ktorá je založená z väčšej časti na monológoch? Všetko. Andy Weir vymyslel svojho hlavného hrdinu dokonale - nie je možné si ho nezamilovať a nedržať mu počas celej knihy palce. V situácii kedy by sme my ostatní dávno skladali zbrane, vzdali sa a poddali sa svojmu osudu, sa Mark dokáže vzchopiť, vymyslieť plán B a ísť ďalej. Všetko zvláda s pozitívnym myslením a svojským humorom. Keď som knihu otvorila spočiatku som sa zľakla - zbadala som v nej totiž hromadu fyzikálnych, technických a astronomických pojmov, ktorým som nerozumela. Ale nerobte si starosti. Mark ako rozprávač príbehu ráta s tým, že nie všetci sme vedátori a lá chalani z The Big Bang Theory, takže všetko podstatné vysvetlí aj nám - prostému ľudu. Netvrdím, že mi bolo jasné všetko, ale pointu som zachytila vždy :-)

Markov príbeh ma skutočne chytil za srdce. Slzy, smiech, smiech cez slzy a aj hurónsky rehoooot - toto všetko som pri čítaní zažívala. Marťana odporúčam fanúšikom žánru sci-fi, priaznivcom vesmírnych výletov, a v podstate hocikomu, kto je multižánrový čitateľ. Pretože táto kniha je viac než len vedecko-fantastický román. Je krásnym príbehom o sile ľudského ducha, a obrovskou vôľou prežiť aj v zdanlivo bezvýchodiskovej situácii. Pre mňa spolu s Trojicou najlepšia kniha, akú som tento rok čítala.

Majte krásny večer :-*

11 komentárov:

  1. Marťan má samé pozitívne ohlasy. :) Už sa na neho teším... ľutujem, že som si ho už neprečítala a netuším kedy si na neho nájdem čas, no dúfam, že to bude skoro. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ta představa je opravdu šílená. Nevím co bych dělala, asi bych měla potřebu pořád chodit a hledat nějaké známky záchrany :D Na tuto knihu už jsem párkrát koukala, z prostředí vesmíru jsem četla jen Enderovu hru a myslím, že i toto by mě mohlo bavit, sci-fi mám moc ráda. Dobrá recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujeem :-) Myslim ze ak mas rada sci-fi tak by ta aj Martan bavil ;-)

      Odstrániť
    2. Ivcca, neváhaj a šup do toho, Marťan je proste Numero Uno Tuto Fruto Perfecto :D

      Odstrániť
  3. Samá chvála na knižku, dosť ma zaujala :) Asi prečítam. A veta: Mark Watney je najslávnejší človek na Zemi. Má to iba malý zádrhel - on vlastne na Zemi vôbec nie je. Je skvelá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. fakt fakt fakt kocky! ak dokazete citat sci-fi tak skuste (viem ze vam to tu vzdy tak divno pisem v mnoznom cisle ale vy ste dve co vediete blog tak to preto :-))

      Odstrániť
    2. Haha, ešte lepšia je prvá veta v knihe.. "Som v riti." :) Na 100% súhlasím s Petkinou recenziou! Dievčatá, neváhajte :)

      Odstrániť
  4. s tim rehotem urcite souhlasim, nikdy bych nerekla, ze sci-fi muze byt vtipny, ale fakt bylo :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No ved toto... ze ja nie som fanusik scifi tak som mala obavy ci ma martan bude bavit ale bavil...a velmi :-)

      Odstrániť