pondelok 22. decembra 2014

Stephen King - Pan Mercedes (... o tom, že najväčšia tma býva zásadne pod lampou...)

Moji najdraší knihomoli!


Pokiaľ si brúsite zuby na Kingovu najnovšiu knihu (celkovo knihu číslo 75) v napätom očakávaní, čo za príšery, duchov, mimozemšťanov či inú háveď si na nás majster strachu  nachystal - sklamem vás. Nič z toho v knihe Pan Mercedes nenájdete. King je síce starší pán, ale napriek tomu ide s módou. Tá v knižnom svete diktuje trend - kto nenapísal sériu s vlastným detektívom, ako keby ani nebol. Kamoškovia dovoľte aby som vám predstavila Billa Hodgesa - detektíva vo výslužbe, ktorého spoznáme v prvej časti avizovanej trilógie - Pán Mercedes. A.k.a. detektívka podľa Kinga.



Ako som už spomenula, Bill je detektív na dôchodku. Svoje dni trávi doma, na gauči pred telkou a spomínaním na staré zlaté časy, keď bol užitočný. A príliš často berie do ruky starú otcovu zbraň... Všetko ale zmení jeden list. Ten mu posiela človek podpísaný ako "mercedesový vrah". Kedysi dávno totiž Bill pracoval na prípade, v ktorom do davu ľudí, vrazil šialenec na ukradnutom mercedese. Spomínaný zločin sa nikdy nepodarilo objasniť, a ako sa zdá - mercedesovému vrahovi je to trocha ľúto. Chudáčik. Zoberie Bill tento list vážne? Pôjde s ním za svojím bývalým parťákom, alebo sa rozhodne pátrať na vlastnú päsť? A plánuje mercedesový vrah znova zabíjať, alebo mu len chýba jeho 15 minúť slávy?

"Stále si v duchu přehrávám dunění, které následovalo poté, co jsem do nich narazil, a to křupání a jak auto pérovalo, když přejíždělo ta těla. Moc a sílu, tu mi vždy dodá 12válcový mercedes! Když jsem v novinách viděl, že jednou z mých obětí bylo i mimino, byl jsem celý blažený! Zhasnout tak mladý život! Jen si pomyslete, co všechno mohlo prožít, co? Dostal jsem taky jeho mámu! Jahodový džem ve spacím pytli! To je nádhera, ne? Taky mi dělalo moc dobře pomyšlení na toho muže, který přišel o paži, a ještě víc se mi líbili ti dva, kteří zůstali ochrnutí. Ten muž jenom od pasu dolů, ale ta žena je teď v podstatě jenom "hlava na klacku"! Nezemřeli, ale pravděpodobně si to přejí!
Co na to říkáte, detektive Hodgesi?
S úpřimným pozdravem
MERCEDESOVÝ VRAH"

Už vás vidím, ako pokyvkávate hlavami v štýle "okej starý detektív, ktorému chýba práca, bude v celej knihe pátrať po vrahovi, a nakoniec ho zastaví doslova o 5 minút 12 a potom ho v štýle amerického happendu budú všetci oslavovať. To poznáme." Ľudia preboha! Nepodceňujte Kinga! Niečo vám prezradím. Vrah je miestny IT-čkár a zmrzlinár. Že som zabudla napísať POZOR SPOILER? Nebite ma - nezabudla :-) Počas čítania románu sledujeme dve dejové línie. Billovu a Bradyho - zmrzlinára, IT-čkára a mercedesového vraha v jednom. King sa s čitateľom po celý čas zahráva, a ten sa musí pýtať: kto je tu vlastne lovec, a kto je lovený? Táto otázka sa tiahne celou knihou. Raz má navrch jeden, inokedy druhý a kto bude víťaz sa dozviete až na posledných stranách. K tým sa dostanete prekvapivo rýchlo, nakoľko kniha má naozaj veľmi neštandartný kingovský rozsah - ani nie 400 strán. Tie však stačia autorovi na to, aby vytvoril príbeh svižný, napínavý a prudko čitateľný. Siahodlhé opisy, ktoré poznáme z jeho ostatných diel, sa v tomto prípade nekonajú, a to celé pridáva knihe na dynamike. Palec hore!

Hlavné postavy sú, ako vždy, dokonalé. V jednej recenzii bolo napísané: "keby King nebol spisovateľ, mohol by sa živiť ako psychológ." Áno vykresľovanie postáv (okrem iného) je to, čo robí z Kinga, naozaj KINGA. Bill je skvelý. Trocha drsňácky bývalý detektív a tak trocha chudáčik deduško, ktorému pracovný zápal a alkohol zničili manželstvo, dcéru vidí len zriedka, a tak po odchode do dôchodku zostal celkom sám. To na psychickej pohode človeku naozaj nepridá. A obzvlášť nie, ak žije v románe Stephena Kinga. Nečudo, že takýto osamelý život si postupne začne vyberať svoju daň a Bill sa čoraz častejšie pohráva s pištoľou. Dá sa povedať, že list od pána Mercedesa mu v určitom zmysle zachráni život, a je impulzom, že Bill ešte rozhodne nepatrí do starého železa. Naproti tomu Brady je zločinec. Vysokointeligentný psychopat. Takí su najhorší.  Miestami mi svojou zvrátenosťou pripomínal toho chlapíka, ktorého hral Kevin Spacey vo filme 7even a miestami Normana Batesa z nesmrteľnej klasiky Psycho. Celý čas budete toho hajzlíka nenávidieť, aj keď.... Keď sa o ňom dozviete trocha viac a spoznáte je pani matku, tak vám ho miestami bude aj ľúto.

King teda na chvíľu opustil svet strašidiel a tajomna, aby si dal tú námahu a napísal detektívku par exellence. Napínavý trilier, pri ktorom nestíhate prevracať stránky. No napriek tomu, že táto jeho kniha je "iná" stále je v texte poznať, že je to King. Či už vo forme nejakých tých odtrhnutých končatín, krčmového slangu hlavných postáv, alebo spomenutím, len tak mimochodom, že jedna z vedľajších postáv pozerá v telke film To :-D Kto iný si niečo také môže dovoliť? On určite áno :-)

Majte krásny deň :-*

10 komentárov:

  1. Nooo nevyzerá to zle, detetívky mám velice rád, len zas neviem či mi to sadne, keďže Kingove knihy veľmi nevyhľadávam a väčšinou ma ani nebavia :( no toto si chcem prečítať a kašlem na to či je to King alebo nie :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ľuboško tento King je tak trochu neking, kedže detektívky nepíše. Toto je skôr taká výnimka, ale kniha v rámci svojho žánru je super! Myslím že keď máš rád nesba a spol.toto by sa ti mohlo páčiť tiež :-)

      Odstrániť
    2. tak uvidím, keď budem niekedy objednávať z česka, možno po novom roku plánujem toho trochu viac tak to šupnem do košíčka :)

      Odstrániť
  2. Tak já byh raději pořádnou duchařinu. Ted čtu Nezbytné věci a také to není až tak strašidelné, bohužel.
    Knižní regál

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Na Pana Mercedesa jsem hodně zvědavá, jen na začátku píšeš 57. kniha, nemá to být spíše 75? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Anooo jasne... opravene :-) 57 je na Kinga málo.. dakujem :-)

      Odstrániť
  4. Ako môže King písať knihy ako na bežiacom páse? Ja to nechápem.... ale ok ok, táto ma ako prvá od neho zaujala. Super obálka a dobrý názov. Detektívky mám rada, ale nesmú byť zvrátené, skôr inteligentné a rafinované...ale sakriš, tu by som asi neodolala a siahla by som po nej. Hm, ak sa pri jej čítaní budem báť (ja to nerada!), tak ťa prídem domov strašiť !! :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Petul ja neviem... nechapem aku velku musi mat fantaziu ked pise knihy jednu za druhou ale ako jeho fanusik sa tomu samozrejme tesim :-) A nie nebudes sa bat! Slubujem!

      Odstrániť