streda 1. apríla 2015

Temné lesy X Chyť ma

Ahojteee!!!

V rámci doháňania restov som sa vrhla na knihy, ktoré som mala doma už dlho, no napriek tomu som sa nejak nevedela dokopať k ich prečítaniu. Prečo? Poznáte to. Ak ste knihomol, vkuse knihy iba zhromažďujete a zhromažďujete a naraz zistíte, že by ste potrebovali, aby mal deň aspoň 50 hodín na to, aby ste ich stihli všetky prečítať :-) Opäť som sa vrhla na svoj obľúbený žáner - trilery. Kto by ich nemal rád? Napätie, akcia, prekvapivé zvraty, a na konci zistíte, že nič nie je také ako na začiatku. Harlan Coben pre mňa patrí už do kategórie trilerovej klasiky. Naproti tomu Lisa Gradnerová je autorka, ktorú som čítala po prvýkrát. Kto z tohto súboja vyšiel víťazne? To zistíte v dnešnom knižnom battli.



Harlan Coben - Temné lesy


Pred dvadsiatimi rokmi zmizli v lesoch obklopujúcich detský tábor štyria ľudia. Dvaja z nich sú nájdení mŕtvi, zvyšní dvaja sa akoby prepadli do zeme. Medzi nimi aj sestra Paula Copelanda, štátneho zástupcu, ktorý práve pracuje na veľkom prípade. Z príprav na súd ho vyrušia vyšetrovatelia a predvedú ho k identifikácii mŕtveho. Aké veľké bude Paulovo prekvapenie keď v zavraždenom spozná muža, ktorý pred mnohými rokmi záhadne zmizol. A ako to už v Cobenovkách býva, hlavný hrdina rozbehne pátranie na vlastnú päsť, aby zistil, čo sa vlastne pred dvadsiatimi rokmi stalo


Harlan Coben je pre mňa spisovateľ, o ktorom ,ani po niekoľkých prečítaných knihách, neviem čo si mám myslieť. Nie je pochýb, že v rámci svojho žánru píše výborné knihy. Jeho trilery vás vtiahnu do deja od prvej strany, ani chvíľu nenudia, a rozuzlenie je šokujúce. Napriek tomu mi niečo vadí. Úplna prkotina, bez ktorej by boli jeho knihy dokonalé. V Dobre sa drž to bol epilóg, ktorý bol podľa mňa celkom zbytočný. V Šest let zase záver. Poznáte ten pocit, keď sa kniha už od prvých strán javí dokonalo, ale záver vás "zabije"? Áno, to je pre mňa Harlan Coben. K ďalšej jeho knihe, ktorá na mňa čakala v poličke som preto pristupovala s rezervou. Spočiatku chvalabohu, a na konci som si povedala že: bohužiaľ pre mňa :-)

Temné lesy sa rozbiehajú pomalšie, a až som sa poriadne začítala, začala som sa orientovať v deji a v tom, čo sa vlastne stalo. Kniha mi pripomínala jeho neskorší počin - Šest let. Sčasti prostredím (opäť sa ocitáme vo vysokoškolskom prostredí) a sčasti hlavným hrdinom. Paul mal s Jackom veľa spoločného. Obaja boli sympaťáci so zlomeným srdcom, ktorí určite očarili nejednu čitateľku. S pribúdajucimi prečítanými stranami dej knihy gradoval. Nedočkavo som pretáčala stránky, v snahe dozvedieť sa čo bude ďalej. A z toho, čo ma čakalo na konci, som spadla na zadok :-) Knihy Harlana Cobena majú totiž ešte jednu vlastnosť. Nikdy v nich nie je nič tak, ako sa zdá na prvý pohľad. Aj keď sa mi kniha v niektorých pasážach zdala prekombinovaná, v závere všetko zapadlo na svoje miesto. Veľmi sa teším, že sa táto kniha ku mne dostala. Bolo to doslova v hodine dvanástej, keď som sa nad Cobehon chystala zlomiť palicu :-D Ak boli jeho predchádzajúce knihy napínavé od začiatku, avšak so slabším záverom, pri Temných lesoch je to presne opačne. Príbeh sa síce spočiatku neodvíja až tak rýchlo, ale autor spolu s dejom stupňuje aj napätie, ktoré vyvrcholí v (ne)očakávanom závere. Niečo som tipla a niečo ma prekvapilo. Špeciálne posledné stránky, dokonca aj posledné vety.(Áno tie čo som mu vyčítala v predchádzajúcich knihách). Autor sa evidentne rád s čitateľom hrá a myslím, že v tejto knihe sa mu to podarilo dokonale. Kniha Temné lesy sa tak pre mňa stala najlepšou Cobenovkou.

Lisa Gardnerová - Chyť ma

Zostávajú jej štyri dni života, ale ona sa nemieni len tak ľahko vzdať. Charlene Grantová je presvedčená, že 21. januára ju niekto príde zavraždiť. Dôvod? V rovnaký deň, rok po sebe, boli zabité jej dve najlepšie priateľky. Charlene sa však nemieni vzdať len tak ľahko. Posledný rok zasvätila príprave a tréningu, aby sa mohla brániť, keď sa vrahovi ocitne tvárou v tvár. Bohužiaľ ju stále prenasledujú tiene minulosti, s ktorou nie je až tak úplne vyrovnaná. Naozaj jej hrozí nebezpečenstvo?


Zatiaľ čo Harlan Coben nie je pre mňa neznámy autor, Lisa Gardnerová bola pre mňa veľkou neznámou. Videla som síce pár recenzií na jej knihy na blogoch (väčšinou pochvalné) a jej knihy zdobia nálepky "svetový bestseller" tak prečo jednu nevyskúšať?

Takto... Hlavná hrdinka má štyri dni na záchranu svojho života a odhalenie toho, kto zavraždil jej priateľky. Kniha má niečo málo pod 400 strán. To znie ako super námet pre prvotriednu napínačku. Lenže to by sme si  museli odmyslieť taaakeeeeeeetooooo dllllllllhééé a nudnéééé a nezáživnéééé dialógy hlavných postáv. Naozaj. Vyšetrovateľka, na ktorú sa Charlene obráti s prosbou o pomoc menej koná a viac kecá. S parťákmi, s mužom, s hocikým. Od knihy s takýmto super námetom by som čakala viac napätia a svižnejší dej. Druhý výčitku mám k forme, akou je kniha písaná. Kapitoly venujúce sa Charlene sú písané v prvej osobe a príbeh rozpráva hlavná hrdinka sama. Naproti tomu sú kapitoly, kde vystupujú ostatné postavy sú písané v tretej osobe. Toto striedanie na mňa pôsobilo spočiatku rušivo, aj keď postupom času som si zvykla. Výčitka číslo tri - nemám rada, ak autor v trileri či detektívke čitateľa po celý čas navádza na jedného konkrétneho vraha, pretože skúsený čitateľ zakaždým vie, že je to hlúposť a vrah bude na 100 % niekto iný. Napriek mojim výčitkám však na mňa kniha pôsobila príjemne. Pretože aj napriek svojim nedostatkom mala všetko, čo má správna napínačka mať.

Ak by som mala odporučiť len jednu knihu z týchto dvoch, viťazom by sa stal Coben. Tým však nechcem povedať, že Chyť ma je zlá kniha a Lisa Gardnerová autorka, ktorú treba zavrhnúť. Naopak. Ak budem mať možnosť, určite si ešte niečo od nej prečítam. Každopádne, ak máte chuť na dobrý triler, či už siahnete po Gardnerovej alebo Cobenovi, rozhodne nešliapnete vedľa ;-)

6 komentárov:

  1. Viac ma zaujal námet druhej knihy ale neznášam dlhé opisy a nekonečné odveci dialógy takže neviem, či by som po nej mala siahnúť :D

    Inak ak máš rada knihy, možno by si sa chcela zapojiť - http://janeismystery.blogspot.sk/2015/04/knizny-kviz-sutaz.html :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. 50 hodin? Pche, to tak sto! :D Neboj, ono by sis akorát kupovala víc a víc knih, takže ať by ten den byl jakkoliv dlouhý, stejně bychom to nikdy nepřečetli. Temné lesy vůbec neznám, ale zní to vážně lákavě! :) Tyhle tajemné romány, u kterých se člověk i trochu bojí, prostě miluji. Chyť mě vypadá také zajímavě, jsem ráda, že mám nějaké nové tipy na detektivky.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ha vidis to ma nenapadlo :-D Ano myslim ze Coben by sa ti mohol pacit, niektore knihy ma super ;-)

      Odstrániť
  3. Ahoj, len by som sa chcela spytat ci by si nahodou knihu od Harlana Cobena Temne Lesy nemala zaujem predat. Totizto zbieram knihy od tohto autora a tuto neviem nikde zohnat dokonca ani v knizniciach nie je cize si ju nemozem ani len precitat. Ak by si suhlasila velmi by ma to potesilo, ak nie chapem to a ospravedlnujem sa ze som rusila.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahooj nie bohužial túto knihu už nemam, myslim že som ju predala niekde na bazari :-(

      Odstrániť