nedeľa 28. decembra 2014

Carrie Ryan - Les kostí

Ahojteee :-)


Zažili ste už niekedy, že aj dva dni po dočítaní knihy vám nebolo jasné či sa vám vlastne páčila alebo nie? Ja som tento pocit nezažila, dokiaľ som nečítala prvý diel trilógie Les kostí. Snáď po dopísaní tejto recenzie si svoj vzťah k tejto knihe ujasním...



Marry žije spolu s bratom a mamou v meste obkolesenom Lesom kostí, ktorý je zamorený mojimi obľúbenými zombies. V tomto prípade ich volajú znesvätení. Obyvatelia veria, že sú jedinými preživšími v novom svete a že za Lesom kostí neexistuje nič. Marry však verí (aký rým :-)), že ich kolónia nie je vo svete jediná, že je možné vstúpiť do Lesa bez toho aby sa človek stal znesväteným a že za ním existujú aj iné veci. Napríklad oceán, o ktorom jej rozprávala mama.
 Takto... Na začiatok si ujasnime jednu vec. Toto nie je klasický zombie horor. V prvom rade je to young adult a v druhom dystópia, kde oživlé mŕtvoly iba pekne dotvárajú atmosféru. Opisy zombies boli úplne dokonalé. Konečne ich niekto popísal tak, až z toho išiel strach! Prvý palec hore. Druhý palec hore za atmosféru a pochmúrnosť prostredia, ktorá na vás doslova sála z každej strany. Tretí palec hore a ľahkú čitateľnosť knihy. Ja som ju dala za dva dni, nakoľko je naozaj písaná sviežim a rýchlym tempom.


Palce dolu budú dva. Prvý za hlavnú hrdinku, ktorá najskôr miluje Harryho a sníva, že ju požiada o ruku. Keď sa tak nestane je smutná. A keď sa tak stane, zistí, že ona vlastne miluje jeho brata Trevisa, ktorého si čoskoro vezme za manžela jej najlepšia kamarátka. A teraz bacha - jej najlepšia kamarátka sa Marry prizná, že ona vlastne nemiluje Trevisa, ale miluje Harryho. (to len tak na okraj). Marry nie je statočná sympaťáčka ako Katniss z Hunger Games. Chvíľu je chudinka, ktorá čaká, na to, až sa jej problémy vyriešia samé, a posledných 30 strán sa z nej stáva taká hus, že by ste ju najradšej prefackali. Druhý palec dolu je za to, že nie všetky detaily v knihe mi pripadali logické. Prečo ľudia nezabíjali zombies pri plote? Ako sa ľudia po takej apokalypse mohli domnievať, že stačí keď sa budú 10krát denne(obrazne) modliť a zombies ich nenapadnú? Najnelogickejšie však na mňa pôsobili "dohodnuté manželstvá" a obrady okolo toho. Ak ste tomu niekto pochopili, dajte mi vedieť do komentov.

Základ knihy je však veľmi dobrý. Príbeh o ľuďoch, ktorý si normálny svet nepamätajú, lebo od apokalypsy uplynulo už mnoho rokov? Wau. Kniha má na jednej strane dobrý základ. Na druhej strane nesympatickú hlavnú hrdinku a divné zápletky (toto je však môj subjektívny názor, vy možno budete Marry milovať). Či si prečítam druhý diel? Určite áno a jeden z hlavných dôvodov prečo tak spravím je, že v ňom bude úplne iná hrdinka :-)

9 komentárov:

  1. uuuhm, no super že si to prečítala na napísala recenziu :D lebo teraz už na to vôbec nemám chuť
    od tade ako si písala "Prvý za hlavnú hrdinku, ktorá najskôr miluje Harryho... úplne ma to od tejto knihy odradilo - nič pre mňa a tie blbé hrdinky mi lezú von krkom -_-

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ano Lubosko myslim ze toto ozaj nie je kniha pre teba :-) A vidis ako sa na mna mozes spolahnut (zrnko pravdy, zrnko pravdy, zrnko pravdy... :-))

      Odstrániť
    2. ach a ty asi este nevies, ja som som spájal blogy a mám teraz nový a čuduj sa svetu konečne som aj zrnko pravdy recenziu napísal ^_^

      tak šup šup na blog www.zelenozeleny.blogspot.sk tam už budem pridávať a len tam budem aktívny :)

      Odstrániť
  2. Ten pocit, když odložíš dočtenou knihu a pořád nevíš, co si o ní myslet, ten snad musel zažít každý čtenář.

    Já se ztotožňuji s Lubošovým komentářem - naivních, tupých husiček bylo už pro mě bohužel přespříliš...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ano ano vyhlasujem bojkot hlupych husi, ked na nejaku natrafim hned o nej informujem :-)

      Odstrániť
  3. To je prostě tak, když vymyslí spisovatel nějaký zajímavý námět, který ale snaží zpracovat tak, aby se líbil lidem. Dystopie, zombie, milostný trojúhelník (nebo čtverec? to je jedno..), a jiné podobné klišé.. Knihu jsem nečetla ale podle tvé recenze, ve které si suprově popsala právě ty zajímavé body, které mě zajímá, vím, že jí číst ani moc nechci.
    To jsou prostě ty knihy, které se snaží proslavit, i když spisovatel to neumí zahrát

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ved toto... spisovatel moze dostat super napad na roman, ale ked nevie co s nim dalej tak si pomysli ze "najlepsie" co moze spravit je ked pozbiera vsetky pateticke klise co uz to boli a juchu kniha je na svete :-)

      Odstrániť
  4. Pri tejto knihe nechápem jednu vec. Čítala som už dosť veľa recenzií a z nich väčšina príbeh ospevovala. Ale mne sa nepáčil. Tiež som tam badala veľa nezmyslov, postavy boli podľa mňa úplne padnuté na hlavu a celé to bolo mega depresívne. Nedokázala som to ani dočítať a už vôbec som nemala chuť pokračovať, aj keď mi vraveli, že dvojka je oveľa lepšia.
    Neviem... to asi nebolo nič pre mňa.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Majka ja som na tom podobne, pokracovania urcite citat nebudem

      Odstrániť