pondelok 21. septembra 2015

Stephen King - Revival (... o tom, že aj krátke príbehy Pištovi svedčia...)

Ahojte knihomoli :-)


Dnes začnem hneď a zaraz, bez dlhých úvodov lebo:

a) Stephena Kinga netreba nikomu predstavotať
b) ak sledujete môj blog, netreba vám predstavovať ani moju lásku k nemu.

Revival rozpráva príbeh o osudovom stretnutí malého chlapca Jamieho a pastora Jonesa, ktorý prichádza do malého mestečka ako nový duchovný. Pastor raz ale, bohužiaľ, pri dopravnej nehode stratí rodinu, následne vo svojej kázni prekľaje boha a z mesta odíde. Po rokoch sa títo dvaja (už obaja dospelí muži) znovu stretnú a Jamie zistí, že niekdajší boží sluha sa so svojou stratou nikdy celkom nevyrovnal. A z jeho dávneho koníčka sa stala nebezpečná posadnutosť...


Kniha má niečo cez 300 strán, čo je na Kinga síce neštandartný rozsah, ale v tomto prípade mi to vôbec nevadilo. Dej sa na začiatku rozbieha trocha pomalšie, avšak postupne graduje. Ono občas nie je zlé prestať sa unášať akciou, kedy musíte bez dychu odtáčať stránku za stránkou, ale v deji spomaliť a vychutnávať si  majstrovstvo autora a to ako vie narábať písaným slovom. Pri Kingovi si tieto pasáže užívam úplne najviac. Lebo jasnačka, že on to vie ako nikto iný


Ako pozornému čitateľovi mi tiež neušlo, že čím je King starší, tým sú jeho romány autobiografickejšie. Jamiemu "podaroval" svoju drogovú minulosť, i dráhu nie príliš úspešného hudobníka. Hlavná dejová línia nie je síce až tak originálna (záver a to o čo Jonesovi ide som začala tušiť ešte veľa strán pred koncom), no autor dokáže zobrať aj stokrát obohraný motív, vložiť doň niečo svoje a spraviť superskú knihu.


Ak sledujete moje recenzie viete tiež, čo Kingovi najviac vyčítam. Závery, závery a závery. Dosť často sa mu stáva, že niečo nedotiahne, alebo prepískne. Záver Revivalu bol výýýýborný a dokonca s pridanou hodnotou. A síce - záver tejto knihy je neskutočne napínavý, takže posledných 30 strán doslova zhltnete, ale autor sa v ňom po dlhej dobe vrátil do žánru, ktorý na ňom milujeme najviac - k HORORU. Áno Kinga síce nazývajú "majstrom hororov", no posledných cca 10 rokov horory nepíše a orientuje sa na iné žánre. Preto ma záver knihy potešil dvojnásobne.

Preto ak aj vy patríte k zástupu Kingových fanúšikov neváhajte. Revival má všetko, čo od autora očakávame - skvele napísané postavy, komplikované rodinné vzťahy, 60te roky, napätie, šialencov, lásku, nenávisť, nadprirodzeno a v závere aj - horor. Ten starý. Dobrý. Kingovský.


4 komentáre:

  1. Ok, jdu si jí koupit! Teda příští měsíc. Po výplatě. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Horor? Tak to bude parada, Kinga mam spojeneho prave s horory a ty mam nejradeji.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Anoooo :-) Horor je to sice az v zavere ale ten je fakt supersky, a cela kniha tiez ;-)

      Odstrániť