štvrtok 28. augusta 2014

Sarah Lotz - Trojica

Moji najdrahší knihomoli!

Trojica je zvlášta kniha. Zvláštna v pozitívnom zmysle :-) Osobne si myslím, že štýl, akým je písaná nesadne každému, no ak vydržíte až do konca budete milo prekvapení.




Behom jedného dňa sa na štyroch rozličných kontinentoch stanú štyri letecké nešťastia. Škody sú tak veľké, že na prvý pohlad sa zdá, že nemohol nikto prežiť. Napokon sa ukáže, že sa zachránili tri deti. Samozrejme, že takáto udalosť upúta pozornosť na celom svete. O to viac, keď fanatický pastor začne tvrdiť, že deti, ktoré prežili, sú prevtelením troch zo štyroch jazdcov apokalypsy, a svet speje do záhuby. Nečínní nezostávajú ani ufológovia, ktorí v haváriach vidia zásah mimozemských síl. Kto z nich má pravdu? A má ju vlastne vôbec niekto, alebo mala trojica detí  len obyčajné šťastie? Samozrejme, že príbuzní preživších veria v šťastie, alebo neuveriteľnú náhodu. Postupne však zisťujú, že niečo nie je v poriadku. Ani jedno z detí už  nie je také, aké bývalo pred nehodou. Bude to šokom z prekonanej traumy alebo niečím iným...? A kam až dokáže zájsť davová psychóza vyvolaná posadnutosťou deťmi, ktoré začnú novinári prezývať "Trojica"?



Kniha je písaná štýlom, ktorý som nikdy predtým nevidela. V úvode nám autorka ponúka pohľad na jednu z havárií z pohľadu cestujúcich - keď som si prečítala toto, povedala som si, že do lietadla už nikdy viac nesadnem :-) Vzápätí začíname čítať niečo ako "knihu v knihe", ktorá pozostáva z výpovedí svedkov, emailovej komunikácie autorky so svedkami, článkov z novín a prepisov hlasových nahrávok. Práve pre formu, akou je kniha písaná si myslím, že nie každému sadne a nie
všetci z nej budú nadšení, ale ako som už napísala - keď raz začnete čítať, nebudete môcť prestať.

Osobne som čakala napínavy triler, avšak Trojica ponúka nielen to. Jedná sa o mysteriózny triler, v ktorom autorka používa niekedy až hororové a psycho prvky. A to ako boli vykreslené postavy - klobúk dole pred pani spisovateľkou. Boli dokonalé a prežívala som s nimi každú emóciu - keď sa usmievali, smiala som sa tiež, keď boli nešťastní, súcitila som s nimi... Ale najlepšie bolo, keď mi spolu s nimi po chrbte prešiel mráz. Wau.

Celkovo Trojicu hodnotím ako mimoriadne vydarenú prvotinu, ktorú ocenia fanúšikovia napínavých kníh, obľubovači rôznych záhad, hororov a mysterióznej literatúry. Všetky palce hore pre autorku, určite si zakúpim aj jej ďalšiu knihu. A na záver info pre českých bloggerov: u vás Trojica vychádza 11. septembra. Milý dátum, však? Majte krásny deň :-)

10 komentárov:

  1. hmm rád by som si to prečítal , vďaka za pomoc pri rozhodovaní :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. nie je zac.. ked mozem tak pomozem :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Odpovede
    1. urcite odporucam :-) kocky a na tom kniznom zraze ste boli?

      Odstrániť
  4. O knize už jsem slyšela a četla jsem na ni převážně pozitivní recenze, takže se do ní asi brzo dám :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Páni, zní to tedy docela dost zajímavě! Přiznám se, že jsem o knize ještě neslyšela a ani moc podobný žánr nečtu. Ale tohle vypadá vážně suprově :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Tak touto recenziou si ma navnadila... Neviem, neviem, či Marťana aj neodložím a nezačítam sa najprv do Trojice! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. v rozhodovani medzi Martanom a Trojicou nemozes sliapnut vedla, takze je jedno ktorou zacnes ;-)

      Odstrániť
  7. Moc krásná recenze, děkuji, že jsi mi na ni poslala odkaz! :)
    Tuhle knihu jsem si chtěla koupit, ale právě se tak nakonec nestalo- kvůli tomu stylu. Já totiž nemám ráda, když je kniha psaná pomocí mailů, diskuzí a tak dál... :-(
    Ale i tak mě kniha pořád láká! :-D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujeeem velmi pekne, velmi si to vazim od takej super blogerky ako si ty :-)

      Odstrániť