pondelok 28. septembra 2015

Ken Follett - Zima sveta (... o tom, že ak máte dobrého spisovateľa, môže byť druhá časť rovnako dobrá ako prvá)

Ahojte knihomoli!


Viete, čo je najviac neznášam na trilógiach? Keď ma autor navnadí fantastickým prvým dielom, že si bežím kúpiť ďalší a ten ma sklame tak, že ho ani nedočítam. Pozdravujem Jamesa Dashnera. V prípade druhej časti Follettovej ságy Storočie - Zima sveta - som ale bola kľudná. Autor ani v pokračovaní nezostal nič dlžný svojej povesti a opäť mi sprostredkoval jedinečný čitateľský zážitok. Ďakujem.


Zbrane utíchli. Vojna sa skončila. No mier je klamlivý. V Nemecku sa dostáva k moci Adolf Hitler, ktorý svojmu národu predpovedá veľkú budúcnosť. USA bojujú s dôsledkami hospodárskej krízy. A v Rusku zisťujú, že nádej, ktorú priniesla revolúcia bola zahataná boľševickým terorom. Ďalšie generácie piatich rodín napĺňajú svoje osudy, no mnoho vecí im nevyjde tak ako si plánovali, pretože musia čeliť najväčšej a najkrvavejšej vojne v ľudskej histórii...


Na pokračovanie Pádu titanov som sa veľmi tešila. Knihy s tématikou 2. svetovej vojny síce nejak extra nevyhľadávam, no nie je tajomstvom, že táto téma je medzi čitateľmi veľmi populárna. Narozdiel od prvej časti, mi zopár desiatok strán trvalo, než som sa do Zimy sveta začítala (myslím, že to bolo dlhou-predlhou prvou kapitolou) no potom to už opäť bol náš starý známy Follett, ktorý čitateľovi nedovolí od jeho knihy odísť, pokým nie je na konci.

Chvíľami som mala pocit, že narozdiel od prvej časti - kde autor ide skutočne do hĺbky - či už historických udalostí, alebo zákulisného politikárčenia - v tejto knihe len akoby kĺzal po povrchu takej veľkej témy ako je druhá svetová vojna. Áno je tu menej politiky a historických súvislostí avšak - autor tu kladie dôraz na niečo iné, čo ma prinútilo zamyslieť sa. Vnútorné boje postáv a to, ako by som sa na ich mieste správala ja. Bola by som taká statočná ako Carla Ulrichová (postava, ktorá ma ale chvíľami neskutočne rozčulovala) a dala by som sa na dráhu špióna? Hoci by som tým defakto zrádzala svoju krajinu a visela by nadomnou hrozba koncentračného tábora? Alebo by som sa len nečinne prizerala štýlom - áno nacisti sú síce zlí, ale ja proti nim nepodniknem nič, len aby sa mi preboha čosi nestalo? Follett tak (ne)úmyslene nastavuje zrkadlo súčasnej generácii.

No a popritom nám opäť ponúka strhujúce životné príbehy mnohých ľudí, a odkrýva otrasnosti vojny v celej ich "kráse". Ak patríte k slabým povahám, bude sa vám o niektorých udalostiach popísaných v Zime sveta zopár  nocí snívať. Zároveň môže autorova kniha byť akýmsi varovaním aj pre nás. Keď totiž ľudstvo zmieta nejaká kríza, má tendenciu uchyľovať sa k silným vodcom. K veľkým lídrom, ktorým potom už stačí len charizma a rozprávačský talent na to, aby dokázali ovládnuť davy ľudí. A extrémizmus (v akejkoľvek podobe) je nebezpečný. Ak si nedáme pozor a budeme niektoré situácie hrotiť až do krajnosti, môže sa nám to vypomstiť. Skúste sa aspoň na chvíľu nad týmto zamyslieť vzhľadom k súčasnej situácii vo svete.


2 komentáre:

  1. Máš môj obdiv, že si sa dala na túto trilógiu. Určite by som sa aj ja chcela raz odhodlať... ale keď vidím, aký je neskutočne hrubý každý jeden diel, tak len sklopím oči a idem ďalej :) Ale som rada, že ťa druhý diel nesklamal,.. tak ja si počkám, až prečítaš aj posledný a potom sa rozhodnem :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Petul ja si myslim ze zrovna tebe by sa tato seria mohla pacit a ze by si ju vedela ocenit ;-) treti diel snad docitam tento tyzden zatial som v polovici a je pre mna z celej serky najlepsi :-)

      Odstrániť